Belarus president Alexander Lukasjenko. Foto: Sergei Grits/TT

Ryska specialister ersätter strejkande journalister i Belarus

Publicerad

Efter att anställda på Belarus statliga tv och radio gått ut i strejk, har ryska ersättare intagit kanalen, det uppger Reportrar utan gränser.

Det blev tomma morgonsoffor och många repriser när journalister på den belarusiska statliga tv- och radiokanalen BT gick ut i strejk för snart tre veckor sedan. Över 600 journalister på kanalen skrev på uppropet mot landets statskontrollerade media och ett hundratal sa upp sig i protest.

President Lukasjenko har tidigare sagt att han bjudit in ”specialister” från Ryssland för att täcka upp för de belarusiska journalister som lämnat kanalen – något som nu Reportrar utan gränser bekräftar.

Sedan den 18 augusti har totalt 15 personer varit på plats och täckt upp för redaktörer, producenter och tekniker. Personalen kommer från den ryska, statligt ägda kanalen RT.

Reportrar utan gränser fördömer agerandet

I ett pressmeddelande skriver Reportrar utan gränser att de ryska specialisterna är med och upprätthåller kontrollen över statlig media.

”Vi talar ju trots allt om propaganda-apparater där de anställda följer de direktiv som cheferna fått av regimen, inte någon oberoende nyhetsbevakning.”, skriver Erik Halkjaer, ordförande på Reportrar utan gränser i Sverige, i ett mejl.

Sedan den ryska personalen intog kanalen BT har de använt innehåll från ryska RT, skriver Reportrar utan gränser vidare. Nyhetsbevakningen har också i större utsträckning blivit ersatt av ryska eller ukrainska expertutlåtanden.

Sämst i Europa på pressfrihet 

73 sajter är blockerade i Belarus, uppger tidningen Journalisten. Detta för att förhindra invånarna att ta del av information om de pågående protesterna i landet, där människor nu kräver president Alexander Lukasjenkos avgång. 

I förra veckan blev ett 50-tal journalister frihetsberövade, bland dem Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter. Han blev släppt senare samma kväll med hjälp av svenska ambassaden.

För att arbeta som utländsk journalist i Belarus krävs att man har en pressackreditering – något landet slutat dela ut sedan juni i år. Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex är Belarus det lägst rankade landet i Europa, ihop med Ryssland och Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.