”Rysslands regering bryr sig inte om barn”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags startade filmfestivalen CinemaQueer i Stockholm, som i år har ryskt fokus och bjudit in regissörer och aktivister för samtal om situationen för HBTQ-personer i Ryssland.

Nyligen föreslog en parlamentsledamot att barn till homosexuella ska kunna omhändertas. Än så länge har det inte hunnit bli verklighet, men det är inte omöjligt.

Regeringen har redan drivit igenom en diffus lag som förbjuder homosexuell ”propaganda” som ”riktar sig till barn”.

HBT-rättigheter under attack

– Rysslands regering bryr sig inte om barn, men de använder det där som en förklaring till varför lagen måste klubbas igenom, säger Tatyana Shmankevich, som arrangerar den ryska Queerfilmsfestivalen ”Sida vid Sida”.

– När folk hör om något som är ”skadligt för barn” tror de att det är rätt sak att göra, menar hon.

Nya lagen försvårar

”Sida vid Sida” är Rysslands enda filmfestival med queertema. Och de har fått det svårare sedan den nya ”propaganda”-lagen infördes. Att hitta pengar har blivit problematiskt. De har också höjt säkerheten och tvingats införa 18-års åldersgräns på sina visningar.

– Unga människor behöver den här informationen. Det är inte som att du fyller 18 och tänker “Åh, jag kanske är homosexuell”. Du kan känna dig annorlunda fast än du är 12 eller 30.

Och 18-årsgränsen har inte hindrat sabotörer från att gå till polisen och ljuga om att de sett barn på festivalen. Resultatet blir att Tatyana och hennes kollegor drunkar i pappersarbete när de måste bevisa motsatsen.  

– Ur juridisk synvinkel är den här lagen värdelös, säger Tatyana.

Homosexuella betraktas inte som en minoritet i Ryssland, vilket gör att våldsbrott aldrig klassificeras som hatbrott och lätt kan ignoreras av polisen. Enligt Tatyana är de nya homofoba lagarna bara ett sätt att få folk att tänka på något annat än den politik regeringen erbjuder.

– Nazisterna känner de gör rätt om de har regeringens stöd.

Har du blivit hotad?

– Vi har fått flera våldsamma hot via mail och på facebook. Jag har själv aldrig blivit misshandlad. Det kanske är för att jag är straight eller att jag ser för normal ut. Men mina kollegor har blivit nedslagna av nationalister framför poliser som inte brytt sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HBT-rättigheter under attack

Mer i ämnet