Korrespondenten: ”Ryssar följer ESC på Youtube”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland får varken tävla eller rösta i årets Eurovision song contest, men finalen kommer trots det att följas av många ryssar i hemmen.

– Man kan fortfarande titta via Youtube, säger Rysslandskorrespondenten Maria Persson Löfgren till SVT Kulturnyheterna.

Ryssland portades från Eurovision song contest 2022 efter att landet invaderat Ukraina. I år har ryssarna även uteslutits från att rösta i tävlingen i den nya röstkategorin ”resten av världen”, rapporterar flera medier.

Trots det diskuteras tävlingen bland ryssar i sociala medier och följs på Youtube uppger Maria Persson Löfgren, SR:s Rysslandskorrespondent på plats i Moskva.

– Det här är ett nedstängt land men man kan fortfarande titta via Youtube, säger hon och berättar att slovakiska bidraget är ryssarnas favoriter, samtidigt som det kroatiska bidraget ”Mama šč!” som kritiserar Putin inte nämns alls.

Stöttar att Zelenskyjs nekas

Traditionell media skriver begränsat om ESC, där redogörs vad bidragen heter och att tävlingen går att se på Youtube. Men i övrigt är det tyst, även från regeringshåll. Förutom från det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Vladimirovna Zacharova.

– Hon har raljerat kring att Zelenskyj inte får tala under finalen. Sagt att han är en artist själv och i princip skulle han varit en artist där. Det har gått hem i officiella ryska kretsar, säger Maria Persson Löfgren.

Även i sociala medier är ryssar för att Ukrainas president nekas. Det anses vara lite som plåster på såren för att man själv inte får tävla, samtidigt som tävlingen anklagas för att hyckla med sin opolitiska ställning.

Skärpt hbtq-lag hindrar ej

Nyligen skärpte Ryssland förbudet om att göra ”propaganda för hbtq-innehåll”. Att ta del av ESC även online, skulle således kunna vara ett lagbrott, rapporterar flera internationella medier. Men att lagen skulle påverka Youtube-sändningarna är inte aktuellt.

– Då måste man stänga Youtube, men Youtube används också av makthavarna, säger Maria Persson Löfgren och tillägger:

– Jag tvivlar på att det finns barer som skulle våga visa Youtube-sändningen, för då riskerar de att lagen om hbtq används mot dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.