Ömhetsbetygelse eller resultatet av nedärvda, patriarkala strukturer?
Debatten om brudöverlämningar vid vigslar, alltså när pappan lämnar över sin dotter vid altaret, har blossat upp på nytt. Detta efter att två socialdemokrater skickat in en motion till höstens kyrkomöte. Enligt motionen vill de se att fenomenet regleras – och stoppas.
Nina Konnebäck är präst i Högsbo församling och är en av initiativtagarna till motionen:
– Vi vill dra riktlinjer kring hur vi ställer oss till detta i Svenska kyrkan. Det är en trend som vilar på en patriarkal tradition och som varken tillhör vår tradition eller stämmer överens med vår tro, tradition och Svenska kyrkans jämställdhetsarbete, säger hon och fortsätter:
– Vi präster måste kunna välsigna i Guds namn det vi tror är sant, fritt och fyllt av kärlek. Och det vi vill välsigna två människor som av fri vilja går in i kärleken. Då rimmar det väldigt illa med den mörka, patriarkala traditionen av att en flicka går från en man till en annan.
Möts av kritik
Motionen har väckt reaktioner. Kristdemokrater i Svenska kyrkan menar att det här är något som prästen och brudparet ska komma överens om – och inte detaljregleras i Svenska kyrkans gudstjänstordning.
Till P4 Skaraborg säger bröllopskoordinatorn Emma Jonsson att förslaget är ”trams” och att ”vi måste väl ha en fri vilja att gå in med vem vi vill i kyrkan?”.
Populariserats av kulturen
Fenomenet med brudöverlämningar har ökat i popularitet under de senaste decenniet. Storkyrkans domprost Jonas Eek spårar trenden till populärkulturen.
– I takt med att människor tar sina influenser och sitt existentiella reflekterande allt mer från populärkulturen så är det klart att sådana blir viktiga, till exempel när man vill gestalta sitt bröllop, säger han och menar att brudöverlämningar inte är en svensk tradition men är på väg att bli.
– Det är ett uttryck för att traditioner är något levande, säger han.
Kyrkomötet
Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och inträffar varje år. Syftet med mötet är att fatta beslut om bland annat Svenska kyrkans regelverk, men även frågor som rör psalmboken, kyrkohandboken, vigningstjänsten och den kyrkliga organisationen. 251 ledamöter deltar under mötet och väljs av Svenska kyrkans medlemmar vart fjärde år.
Kyrkomötet 2024 inträffar i två etapper. Den första i början av oktober och den andra i mitten av november. Årets kyrkomöte har temat ”kyrkan i det offentliga rummet”, vilket innebär att motionsrätten är begränsad. 86 motioner har inkommit.
Källa: Svenska Kyrkan