Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) tar emot promemorian ”Ett hållbart mediestöd för hela landet” från utredare Mats Svegfors. Promemorian innehåller förslag om hur stödet till nyhetsmedier ska utformas från och med 2024. Foto: Marko Saavala/TT

Så kan framtidens mediestöd se ut: ”En hel del medier kommer att tappa i stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Driftsstödet avvecklas och ersätts med ett redaktionsstöd, mediestödet blir teknikneutralt och fokus ska ligga på lokal och regional journalistik. Det är några av förslagen i en ny utredning om hur stödet till nyhetsmedier ska anpassas till det moderna medielandskapet.

– Det är en sedan länge efterfrågad modernisering av mediestödet, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

– Svenska medier har de senaste decennierna gått igenom ett stålbad, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter vid en presskonferens och syftar på hur digitaliseringen har förändrat mediernas förutsättningar.

Dagens press- och mediestöd är godkänt av EU-kommissionen till och med 2023. Utredaren Mats Svegfors är den som lett gruppen som har utvärderat de befintliga stödformerna. Utredningen lämnar också förslag på hur stödet kan förbättras.

Bland annat föreslås att driftsstödet avvecklas och istället ersätts med ett redaktionsstöd. Mediestödet ska också bli teknikneutralt, det vill säga att publiceringsform inte kommer att vara en avgörande faktor för vem som får stödet.

Demokratikriterium

Utgångspunkterna för förslagen är att lokala tidningar är de som behöver mest stöd för digital omställning och att ett selektivt stöd som baseras på hur stor upplaga ett medium har inte längre är aktuellt.

För medier som förlorar på reformen så föreslår man ett övergångsstöd.

– Det är en hel del medier som kommer att tappa i stöd. Vi löser detta genom ett osedvanligt generöst övergångsstöd, säger Mats Svegfors.

Man föreslår också nya kriterier för att kunna få stödet, bland annat ett demokratikriterium.

– Om man inte respekterar demokratins grunddrag så kan man nekas mediestöd, säger Mats Svegfors.

Utredningen ska nu ut på remiss. Förändringarna ska kunna träda i kraft senast den 1 januari 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.