Anders Bagge och Cornelia Jakobs är favorittippade att ta hem Sångfågeln i finalen. Foto: SVT, TT

Så blir Melodifestivalens final – ”Känns surrealistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen går finalen av Melodifestivalen 2022 av stapeln i en slutsåld Friends arena. Tolv bidrag tävlar om Sångfågeln och möjligheten att få representera Sverige i Eurovision song contest i Turin i maj.

Efter fyra deltävlingar och en semifinal har det blivit dags för final av Melodifestivalen 2022. Den går i Friends arena i Solna norr om Stockholm och kommer att ha 27 000 åskådare i publiken.

– Det kommer att bli som innan pandemin med fullsatta stolar och en festglad publik, det känns helt surrealistiskt och man har verkligen saknat det, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen.

Samtidigt medger hon att det kommer kännas märkligt med så mycket folk efter så lång tid.

Även artisterna märker en viss skillnad. Under fredagens genrep fick sig Cornelia Jakobs, som tävlar med bidraget Hold me closer, en chock.

– På min deltävling var det typ 500 personer och nu på repet var det flera tusentals. Men jag tror det är bra för då får jag förbereda mig, när det är skarpt kommer det ju vara ännu fler. Det händer något speciellt i kroppen när det är stor publik, säger hon.

Nu kör vi

För den som följt alla deltävlingar i år har det kanske känts som något saknas. Den traditionella Melodifestivalen-frasen ”Nu kör vi” har nämligen inte yttrats någon gång i programmets startminuter. Nu blir det ändring på det.

Finalen inleds av programledarna Oscar Zia och Farah Abadi med just dem orden. Anette Brattström menar att frasen inte har varit något produktionen velat slösa på.

– Det är en sådan där en rolig grej som vi känt att vi velat spara på till avslutningen, säger hon.

Röstningspengar till krigsdrabbade i Ukraina

I finalen står den internationella juryn, bestående av åtta länder, för ena halvan av röstningen och tittarna för den andra.

Som tittare finns det i vanlig ordning två telefonnummer att välja på. Ett av dem kostar 9,90 kronor per samtal och stöttar Radiohjälpen, summan går i finalen oavkortat till krigsdrabbade i Ukraina eftersom samtliga operatörer efterskänker serviceavgifterna. Konceptet infördes i semifinalen men fortsätter alltså in i finalen.

Det finns även ett alternativnummer, som inte donerar till insamlingen, som kostar 3,60 kronor per samtal. Båda nummer går att ringa fem gånger per bidrag.

I klippet nedan kan du höra veckans mellosnackisar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.