• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Silvana Imam och Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochina uppmärksammar internationella kvinnodagen. Foto: TT

Så firar kulturen internationella kvinnodagen

Publicerad

Silvana Imam, Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochina och komikern och journalisten Moa Svan. Det är några av alla nöjes- och kulturpersonligheter som firar internationella kvinnodagen den 8 mars. Ett viktigt tillfälle att föra metoo-diskussionen vidare, menar Moa Svan.

– Att uppmärksamma att något är dåligt är positivt. Det har alltid varit feminismens styrka och det är också det man gör den 8 mars – man firar men fortsätter att uppmärksamma det man vill ska förändras, säger hon.

Den 8 mars befinner hon sig själv på Västergötlands museum i Skara där hon firar kvinnodagen med en faktaspäckad ståuppföreställning om fotboll och feminism. Ämnet ligger henne varmt om hjärtat, för några år sedan gav Moa Svan ut debattboken ”Det riktiga landslaget” där hon visade hur snedvridet och mansdominerat fokuset inom fotbollsvärlden fortfarande är.

– För mig är 8 mars alltid en högtid, en politisk högtid. Sedan jag började fira dagen när jag var tonåring har jag nog tyckt att det har känts som att det har varit olika mycket fart i feminismen. Det har känts mer eller mindre brännande och varit mer eller mindre uppmärksammat, det har liksom gått i vågor. Utmaningen nu är att koppla feminismen till de diskussioner som har förts om metoo, säger hon.

Bara kvinnliga kompositörer

Internationella kvinnodagen firas på olika platser i landet och på väsensskilt olika sätt. I Göteborg bjuder Göteborgsoperans orkester in till konserten ”Ljusning” med musik av enbart kvinnliga kompositörer, Etnografiska museet i Stockholm lockar med dj och berättelser om kreolska kvinnoöden och på Dramaten väntar en helkväll där utrikesminister Margot Wallström diskuterar med bland andra Maria Aljochina från Pussy Riot, Loreen och skådespelaren Rebecka Hemse.

– Det som är häftigt med 8 mars är de samtal som förs på otroligt många platser runt om i landet. Det gör att alla får ett slags uppdatering samtidigt, konstaterar Moa Svan.

Fakta: Så firas internationella kvinnodagen (i urval)

– Orkesterkonserten ”Ljusning” med musik av enbart kvinnliga kompositörer arrangeras av Göteborgsoperans orkester. Ett par av de tonsättare som står i fokus är Elfrida Andrée och brittiska Ethel Smyth.

– Silvana Imam ger ut fotoboken ”Silvana”, där kända, men också opublicerade och privata bilder blandas med låttexter.

– Novellix ger ut fyra noveller av författarna Birgitta Stenberg, Kerstin Thorvall, Suzanne Brøgger och Bodil Malmsten. ”Tillsammans ringar de så tydligt in alla de olika aspekter en kvinna måste ha kontroll på och veta hur hon ska hantera”, skriver förläggaren Erika Palmquist i ett pressmeddelande.

– ”8 mars med Clara Henry och vänner” anordnas på Södra Teatern i Stockholm. Bland gästerna som firar internationella kvinnodagen finns Cissi Wallin, Ida Östensson, Hampus Nessvold, Thordis Elva och Simona Ahnrstedt. Under kvällen delas också det nyinstiftade priset Årets Selma ut.

– Föreställningen ”Katitzi” får urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Den är baserad på Katarina Taikons böcker om Katitzi och dramatiserad av Emma Boström. Siham Shurafa och Meliz Karlge gestaltar Katitzi som barn respektive vuxen.

– Greta Gerwigs film ”Lady Bird” har svensk biopremiär. Filmen har hyllats för sin skildring av ett turbulent förhållande mellan en mamma och hennes tonårsdotter.

– Författaren och standupartisten Moa Svan föreläser om ”Fotboll & feminism”, Scen Vara framträder med föreställningen ”Omtumlad, en komedi om kärlek, hopp och otrohet” och Christel Petrini sjunger Siv Malmqvists låtar på Västergötlands museum i Skara.

– Utställningen ”Digital now #4 – en kod som förändrar världen #metoo” öppnar på Tekniska museet i Stockholm. I utställningen synliggörs tekniken som möjliggjort metoo-uppropens genomslag. Bland annat presenteras kvinnan som var först i Sverige med att använda hashtaggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.