Så håller du isär popgalorna

Uppdaterad
Publicerad

Våren är prisgalornas tid, och på lördag börjar säsongen för de svenska popmusikgalorna. P3 Guld, Grammis och Manifest ska betas av – men vad skiljer dem åt, och vad har de för syfte? Kulturnyheterna vet.

Lördagens musikgala, P3 Guld, har valt att profilera sig som publikens gala. Den ganska unga musikfesten sänds i både tv (SVT) och radio, och rymmer många gäster i Lisebergshallen i Göteborg.

– Vi vill ge publiken en upplevelse, och vi vill premiera bra svensk musik. Det blir en guldkant, säger Maths Broborg, projektledare för P3 Guld.

Svenska musikgalor

Musiken som belönas på P3 Guld har ofta nötts i radio och ”vanligt” folk röstar fram vinnarna. Dock väljer jurygrupper ut de nominerade och är med och röstar i vissa kategorier. Bland årets nominerade finns Rebecca & Fiona, Timbuktu, Jonathan Johansson med flera.

Bred branschfest

Den 14 februari hålls Grammisgalan i Stockholm. Det är musikbranschens klappa-på-ryggen-fest som sedan 1969 har samlat artister, skivbolagsanställda och annat branschfolk. I år direktsänds Grammis av musikredaktionen PSL innan den syns i SVT1.

Grammis delar ut priser i 21 kategorier och är den enda stora galan som prisar barnmusik och klassisk musik i samma veva som pop och hårdrock. Arrangör är skivbolagsorganisationen Ifpi, som företräder 95 procent av den svenska skivmarknaden.

Juryn bestämmer

På Grammis har en jury makten, förutom i kategorin Årets låt. Till exempel Veronica Maggio, Anna Ternheim och Benny Anderssons Orkester kan vinna priser. Grammis har testat att låta svenska folket rösta mer, men arrangörerna tyckte att det blev sämre:

– Det visade sig att prisutdelningen blev ganska lik den på andra galor när folket röstade, så vi ville gå tillbaka till jurys, säger Lisa Cronstedt på Ifpi.

”Indie-galan”

Men ibland blir det lika ändå. Förra året vann Robyn priser både på P3 Guld, Grammis och på Manifest – en tredje gala som hyllar svensk musik.

Manifest ses som ”indie-galan”. Där vill man den 3 februari hylla artister som inte syns så mycket – och kanske ännu mer de små skivbolagen som de har i ryggen.

– Det finns en massa musik som behöver lyftas fram. Och vi behövde en plats där de oberoende skivbolagen kan träffas, säger Anders Engström från arrangören SOM – Sveriges Oberoende Musikproducenter.

Lyfter fram smalare musik

”Indie” är dock inte ett begrepp som Manifest använder. Ordet har tappat sin betydelse, och i själva verket är Manifest också en slags branschfest, fast inte för höjdarna. Man måste inte vara helt oberoende för att kunna bli nominerad. Skivbolagen får ägas av ett större bolag – men inte till mer än hälften.

På Manifest finns speciella priskategorier som Årets osignat, synt och punk. Bland årets nominerade finns till exempel Henric de la Cour, Promise & the Monster, Syster Sol och Sju Svåra År. Röstar gör en jury med runt 100 musikkunniga personer.

Omröstning = mycket jobb

Manifest har inget emot att låta alla rösta, men Engström tror att det kan bli svårt för folk att välja bland så många relativt okända musiker, och att det kan bli tufft att ta hand om röstmaskineriet:

– Vi har egentligen inget emot det, men det är en fråga om resurser. Ska man ha omröstning, måste man ta hand om det på ett säkert sätt, säger han.

Johansson gillas hos alla

Vårens tre stora popmusikgalor har alltså varsin profil, men på många plan är de lika. Det märks inte minst på faktumet att Jonathan Johansson är nominerad till priser på samtliga tre galor. Han är alltså både folklig, framgångsrik i branschen och en stolthet bland de mindre skivbolagen.

Grammis använder en slogan som lyder ”Sveriges viktigaste musikpris”, men vilket pris som är viktigast beror på vem man frågar. Alla tillfrågade arrangörer tycker att just deras pris borde leva längst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska musikgalor

Mer i ämnet