2018 var kvinnor generellt sett mer aktiva inom alla kulturaktiviteter, förutom när det gäller att spela instrument, titta på fornminnen eller besöka sevärdheter och byggnader, skriver Myndigheten för kulturanalys i sin rapport. Yngre är mer kulturellt aktiva än äldre. Äldre är dock mer benägna att gå på teater, läsa böcker, eller gå på opera.
Dessutom verkar personer som mår sämre i lägre utsträckning ta del av kultur.
Kulturvanor förändrar sig inte gärna, men några långsamma ökningar och minskningar har kulturanalys noterat. Fler går på bio, opera, lyssnar på ljudbok, går på museum och spelningar. Något färre väljer att gå på teater, till biblioteket eller att själva utöva teater eller lajv 2018 jämfört med 1989.
Undersökningen är gjord tillsammans med SOM-institutet i Göteborg.
Skillnad mellan grupper
Skillnaderna i kulturkonsumtion skiljer sig även mellan stad och land och mellan olika inkomst- och utbildningsgrupper.
– Kulturvanorna följer ungefär samma mönster: Ganska små förändringar över tid och med tydliga avtryck av socioekonomiska faktorer, säger Sverker Härd, chef på Myndigheten för kulturanalys.
Till exempel hade 77 procent av högutbildade gått på bio de senaste tolv månaderna 2018 mot 39 procent av lågutbildade. 24 procent av lågutbildade hade gått på teater mot 54 procent av högutbildade.
”Bekymmersamt”
Trots att inga dramatiska förändringar skett de senaste 30 åren, tycker Sverker Härd att rapporten visar på ett problem.
– Det är stabiliteten som är bekymmersam. För att vi har ett kulturpolitiskt mål som stipulerar att alla ska ha tillgång till kultur, men det är fortsatt stora skillnader som är systematiska, säger han.
Kulturkonsumtion och utövande
Besök de senaste tolv månaderna i procent
Bio
1989: 60 2018: 67
Teater
1989: 47 2018: 39
Bok
1989: 89 2018: 83
Bibliotek
1989: 59 2018: 53
Källa: Myndigheten för kulturanalys