Ayan Jamal listar kändisarnas Halloween utklädnader. Lizzo, North West, Winnie Harlow som Katt Williams och Adele.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så klädde sig kändisarna på Halloween: Präglas av mörkret

Publicerad

Kändisar som klär ut sig till kändisar och North West som klär ut sig till sin egen pappas album – oktobers spöksäsong nådde sin klimax under Halloweenkvällen, men kulturjournalisten Ayan Jamal menar att hela kulturåret har präglats av det mörka.

– En demonisk tid, säger Ayan Jamal.

Modellen Winnie Harlow som Katt Williams, Adele som Morticia Addams och North West som pappa Kanye West. Ayan Jamal listar kändisarnas bästa Halloweenutklädnader.

Ett genomgående tema bland utklädnaderna är att ingen har klätt sig i den klassiskt mörka Halloweenskruden, med spindelnät och blod. Trots det har musikåret präglats av just det mörka, enligt Ayan Jamal.

– Artister har verkligen gått in i en demonisk tid, säger Ayan Jamal, kulturjournalist.

Vill bryta mot förväntningar

Jamal menar att artister som Sam Smith, Doja Cat, Olivia Rodrigo och SZA alla har gjort låtar och musikvideor som präglas av det mörka, med demoniska inslag.

Ayan Jamal tror att exempelvis Doja Cat har valt det demoniska för att bryta sig loss från en popkontext.

– Hon har försökt skilja sig från den klassiska popakten och det har inte varit uppskattat, framför allt inte från amerikanskt håll, säger hon och pekar på att flera artister som blivit kända snabbt också går in i något rebelliskt.

– Vi har sett Britney Spears och Miley Cyrus göra det. Även om Doja Cat inte blev känd som barn så kanske det här är hennes försök att bryta med den popaktiga förväntningen, säger hon.

”2023 är mörkrets år”

I filmvärlden sker en renässans för skräckfilmer och thrillers, menar Ayan Jamal. Bland annat hade ”Scream 6” och en nyinspelning av ”Exorcisten” premiär under året och Guldbaggegalans publikpris gick till skräckfilmen ”Canceled”.

– Det är samma tendenser i filmvärlden som i musikvärlden säger Ayan Jamal och fortsätter:

– 2023 är mörkrets år, det är lite spooky både personligt och i det populärkulturella sammanhanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.