Tommy Nilsson, Lisa Ekdahl, Jill Johnson och Josefine Jinder på pressträffen för Så mycket bättre. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så mycket bättre med så mycket svärta

Uppdaterad
Publicerad

Varsågod att berätta – så blir det så mycket bättre.

Prislappen för god exponering är rubriker om aborter, alkoholism och separationer.

Och så lite friktion i det relationella tv-myset.

”Jag förstod vilken roll jag skulle ha och blev irriterad över det”, säger Josefine Jinder.

Den neggiga myten om inspelningen av Så mycket bättre är dålig sömn, ojämna mattider och stor känslomässig påfrestning.

Det stämmer naturligtvis inte för alla, men god tv-underhållning bygger på mer än musikaliska möten.

– Jag tvekade först till att vara med. Varför skulle jag hälla ut mig själv nu? Finns det någonting kvar då? Eller är jag slut sedan, efter tv-programmet? Ointressant, säger Danny Saucedo.

– Det här är ett program som bygger på artisters privata liv, om vi ska vara helt krassa. Varför skulle jag tilldela en säsong hela mitt liv? Ska jag bränna av den här kulan nu, tänkte jag. Jag är 30 bast. Samtidigt kände jag, äsch, ”var bara dig själv”, så får det bli vad det blir.

”Jag känner inte att någon har med det att göra”

Lagom till säsongsstarten av TV4-programmet har, som brukligt är, artisternas privatliv varit föremål för rubriksättning. Little Jinder gjorde en abort precis innan programmet och Jill Johnson är nyseparerad.

På Tommy Nilssons dag, som ligger först i sändningsordning, tolkar Jill Johnson den stora, nykläckta förälskelsen, och undrar hur den orkar, när åren går och livet löper. ”Jag har varit tillsammans med samma man i 20 år, och det har inte alltid varit lätt”, säger hon. ”Man får kämpa”. Vad tv-publiken läser in återstår att se.

– Jag känner mig öppen som en bok även om jag vet att jag har integritet, säger hon.

– Det var ingen som visste någonting om det då (under inspelningen) och det var inte som att jag kände några förväntningar på mig om att öppna upp. Det känner jag inte nu heller. Jag känner inte att någon har med det att göra. Jag är en människa, jag har separerat och jag är ledsen. Det är det. Ibland kan jag tycka att det trasiga är det som bettraktas som fint, men att man är professionell och håller uppe sig själv i en yrkesroll, och tar med sig sin sorg och sin eventuella ledsamhet hem – det tycker jag också är fint. Medialt bettraktas det som tråkigt och irriterande. Man ska helst vräka ur sig. Det tycker inte jag är passande.

Jill Johnson Foto: Janerik Henriksson/TT

Jill Johnson hade gärna låtit berättelsen om det yrkesmässiga tagit mer tid.

– Jag kände att vi aldrig riktigt hann ner i botten på en enda grej. Jag har gjort så jävla mycket saker, vad jag hunnit med de här åren är helt makalöst. Jag kände lite att vi bara skummade på ytan, men vi får se vad de klipper fram.

”Ut med skiten bara”

Tommy Nilsson poängterar tidigt i programmets första avsnitt att han inte dricker alkohol, och varför. Det har gått sex år sedan artisten slutade med det. Rubriker om hans alkoholvanor går tillbaka åtminstone åtta år i tiden.

– Det kan bli tjatigt att prata om det, för det blir lite sunkigt... ”Du drack ju för mycket”, ja, men det var jättelänge sedan och nu tänker jag inte så mycket på det. När man är öppen med saker blir det lätt följetonger, säger han.

Ändå är det Tommy Nilsson själv som påminner allmänheten om missbruket i Så mycket bättre.

– Jag känner inte att jag behöver skydda mig mot någonting. Ut med skiten bara så är det över.

Josefine ”Little Jinder” Jinder Foto: Janerik Henriksson/TT

Josefine ”Littel Jinder” Jinder har citerats ”värsta veckan i mitt liv” i flera medier de senaste dagarna. Citatet rör inspelningen av Så mycket bättre.

– Dom överdriver så jävla mycket, men jag hade väl inte de bästa förutsättningarna kanske man kan säga. Det är en så speciell upplevelse. Jag vill inte säga att det var jobbigt, men det var krävande.

”Hatar grupparbeten”

Till en början tvekade hon, precis som Danny Saucedo, till att vara med.

– Jag hatar ju grupparbeten sedan jag var liten. Jag tycker att det kan vara jobbigt med nya människor som jag inte har valt själv. Jag kände ganska snabbt att jag förstod vilken roll jag hade i sammanhanget, och det blev jag irriterad över. ”Du ska vara den här unga tjejen som gör något annat” liksom. Jag kände väl att jag inte riktigt orkade med den. Jag försökte vara mig själv så mycket som möjligt och inte hamna i någon kaxmört-position. Det tycker jag att jag lyckades bra med. Jag har nog aldrig verkat så snäll som i det här programmet.

Danny Saucedo är castad som ”popkillen” i årets säsong, tror han.

– Jag är den som vill se till att alla känner sig bekväma. Om det är dålig stämning någonstans försöker jag lösa upp den knuten. På min dag hade folk börjat släppa lite på artighetsfraserna. De tre första dagarna på kollo är det liksom bara glass och banan, sedan börjar intrigerna. Folk började släppa tanken på att kanske hålla uppe någonting och det märktes. Det är väldigt kul att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.