I och med handelskriget mellan USA och Kina finns en oro för att Kina försöker styra om sin import och i stället överskölja den europeiska marknaden med kinesiska lågprisprodukter.
I nuläget finns inga tullar på varor från Shein eller Temu, om varorna kostar mindre än 150 euro. Men i framtiden kan det bli betydligt dyrare att handla från de här plattformarna. Inom EU pågår sedan länge ett arbete med att införa tullar.
Förespråkar förbud
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare sagt att hon vill förbjuda produkter från Shein och Temu. Hon menar att tullar vore ett sätt för sakerna att ”bära sin verkliga kostnad.”
Hur mycket dyrare kan det bli att köpa en tröja från till exempel Shein?
– Det kan bli så att det blir mellan 100 och 500 kronor dyrare, och det är inte minst för att kunna använda pengarna för att kontrollera de här varorna som flödar in, säger Romina Pourmokhtari.
Förhandlingar om att ta bort tullarna pågår i Europeiska rådet men enligt klimatministern är det oklart när det kan bli verklighet.
Dumpas i öknen
Kritiken mot Shein och Temu har varit omfattande de senaste åren. Förutom att tillverkning och frakt av billiga prylar orsakar stora koldioxidutsläpp så har hormonstörande och cancerframkallande ämnen hittats i produkterna, och returnerade plagg från Shein har dumpats och bränts upp i öknen.
Vad kan Sverige göra för att stoppa de här produkterna?
– Vi kan prata mer om det här. Jag försöker uppmärksamma folk på att när du köper ett klädesplagg till ett barn från till exempel Shein så är det ingen som kontrollerat att det inte innehåller gifter som kan vara skadliga, säger Romina Pourmokhtari.
”Mycket ord och lite verkstad”
Från oppositionens håll tycker man dock inte att regeringen gör tillräckligt för att stoppa e-handelsjättarna.
– Det är mycket ord och lite verkstad. Man hakar på mycket av det som EU redan har på gång. Vi vill se skarpa nationella åtgärder mot Shein och Temu. Se till att vi stärker tullen, att vi ställer högre krav på de här bolagen, att de faktiskt måste ta juridiskt ansvar för det de gör i Sverige, säger MP:s språkrör Amanda Lind.
Hon tycker att regeringen borde lära av Frankrike.
– Där har man gått före vad gäller införandet av producentansvar för företag som tillverkar textilier. Man sätter en avgift på plagg som produceras på ett sätt som är dåligt för miljön, och de pengarna kan användas för att hantera de enorma sopberg som blir av den här typen av varor, säger Amanda Lind.
Så säger Temu och Shein
Shein skriver till SVT att man välkomnar lika konkurrensvillkor och åtgärder som ska göra det tryggare för europeiska konsumenter att shoppa online. Shein skriver också att man under förra året testade över två miljoner produkter med hjälp av oberoende inspektörer för att försäkra sig om att de är säkra för konsumenterna.
Temu skriver till SVT att man tar produktsäkerhet på största allvar. Företaget skriver att man genomför regelbundna fysiska stickprov av produkterna och snabbt vidtar nödvändiga åtgärder vid avvikelser.