Konsert, splitbild med Parisa Liljestrand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Parisa Liljestrand om regeringens minskade anslag till studieförbunden – och se Nina Persson berätta om när The Cardigans bildades som en studiecirkel. Foto: Stina Stjernkvist/TT/John Kassman/SVT

Så påverkas musiklivet när studieförbunden får mindre pengar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år ska regeringen successivt minska anslagen till studieförbunden. Förra året var mer än en tredjedel av alla studietimmar i studieförbunden inom musikverksamhet.

– I en mindre kommun som har ett litet musikhus idag finns det ganska stor risk att det kommer få stryka på foten, säger Magnus Pejlert, musiksamordnare på studieförbundet Sensus.

Anslagen till studieförbunden ska minska över tre år, som del i en omprioritering av regeringen där mer pengar istället ska gå till yrkesutbildning och folkhögskolor.

Studieförbundens musikverksamhet innefattar alltifrån körer och kurser i att spela instrument till hjälp med replokaler och spelningar.

Magnus Pejlert säger att det är nysatsningar och verksamhet i utsatta områden och på mindre orter som kommer drabbas mest av en minskad budget, eftersom att studieförbunden där ofta är en av få kulturaktörer.

– Det blir svårare att vara på de ställen där det är lite dyrare, och att ta hand om de som kanske behöver oss mest.

Parisa Liljestrand: ”Måste prioritera”

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger till Kulturnyheterna att regeringen är medveten om att det finns en oro i branschen över vilken påverkan minskade anslag kommer att få.

– Det här är ju naturligtvis någonting som regeringen kommer att följa över tid. Det är alldeles för tidigt för att säga vad det kommer få för effekter eller konsekvenser.

Hon säger att folkbildningen är ”enormt viktig” för kulturens bredd, men att det ekonomiska läget gör prioriteringar nödvändiga. Däremot finns det inga konkreta planer på hur påverkan på musiklivet ska kunna förebyggas.

– Man ska ju komma ihåg också att det inte är så att alla pengar försvinner, säger hon.

Har kritiserats för slarv med skattepengar 

Studieförbunden har tidigare fått skarp kritik av Riksrevisionen för bristande kontroll av vad de statliga pengar de betalar ut faktiskt går till.  

Har du någon förståelse för att politiker och allmänhet tappat tålamodet med studieförbunden?  

– Det var lite slarv och slentrian i hur man rapporterade, men det är väldigt mycket bättre nu. Såklart finns det en självkritik och det är något som vi jobbar kontinuerligt med, säger Magnus Pejlert.

så mycket mindre pengar får studieförbunden

Omprioriteringen som regeringen beslutat om innebär att det nästa år blir 250 miljoner mindre till studieförbunden, som i nuläget får cirka 1,8 miljarder per år.

Året därpå minskar anslagen med 350 miljoner och året därefter med 500 miljoner i jämförelse med 2023 års nivå. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.