Här är höstens svenska filmer. På bilden: Utvandrarna och Karl Bertil Jonsson. Foto: TT

Utvandrarna och Karl-Bertil Jonsson – så blir den svenska biohösten

Uppdaterad
Publicerad

Lena Nyman, Karl-Bertil Jonsson, Karl-Oskar och Kristina väntar på att få möta biopubliken. Men den svenska biohösten hotas av den ökande smittspridningen. Två storfilmer har redan fått skjutas upp på grund av stränga publikrestriktioner.

Folkhälsomyndigheten bedömer att den ökande smittspridningen lär nå sin topp under oktober. Det gör att stora, dyra svenska produktioner i några fall redan har tagit det säkra före det osäkra. ”Dag för dag” av Felix Herngren och ”Jag är Zlatan” av Jens Sjögren, som både skulle ha gått upp i september, är uppskjutna i väntan på bättre tider, det vill säga en större kapacitet inne i salongerna.

Nyversionen av ungdomsdramat ”Vinterviken” och den humoristiska ”Suedi”, om Mahmod som vill bli sedd som svensk och byter namn, skaffar Volvo, blåa linser och svensk fru ska visas på strömningstjänster, Netflix respektive Viaplay.

”Inget bättre än en full biosalong”

Hannes Holms ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”, är däremot gjord för bio.

– Jag satsar järnet på att fortsatta göra biofilmer, det gör jag nog tills jag stupar. Det blir som att göra tv annars. Det finns inget bättre än en full biosalong, säger Hannes Holm.

Han beskriver sin version av Tage Danielssons klassiska historia som ”en titt på den riktige Karl-Bertil”, där det här med att ta från de rika och ge till de fattiga blir lite problematiserat.

– Folk gillar ju generellt inte att bli av med sina pengar, oavsett om de är höger eller vänster. Det har varit roligt att ta Tages text och göra om den. Vi flörtar inte med Per Åhlins film, det här blir något annat, säger han.

Årets juldagspremiär är ”Tills solen går upp” i regi av Peter Dalle. Ett romantiskt och lite skruvat drömskt drama med bland andra Mikael Persbrandt och Vanna Rosenberg.

Filmen skulle ha haft premiär för länge sedan, men nu ligger det eftertraktade juldagsdatumet fast. Antagligen. För vågar man hugga något i sten under en nyckfull pandemi?

– Nu kör vi på. Om vi inte kan ha biopremiär i jul så är vi riktigt illa ute, säger producenten Patrik Ryborn.

Flera dokumentärer att vänta

Ett stort antal dokumentärer står också på repertoaren i höst. ”Lena” handlar om Lena Nyman (1944–2011) och bygger till stor del på skådespelarens egna dagböcker.

– Det är ett sånt otroligt livsöde, hela paletten med hjärta och smärta. Jag fastnade verkligen för hennes personlighet, hon var så smart och rolig, sade regissören Isabel Andersson på presentationen.

En annan fascinerande profil från filmvärlden, som porträtteras av Kristina Lindström och Kristian Petri, är Björn Andrésen, som medverkade i Luchino Viscontis ”Döden i Venedig” för 50 år sedan. Han blev utnämnd till ”världens vackraste pojke”, en skugga som fortsatte att hänga över den unge skådespelaren. I filmen ”Världens vackraste pojke” skildras hans livsöde.

En film som kommer att röra upp känslorna i höst är dokumentären ”The seventeen”, som handlar om de hårda abortlagarna i El Salvador.

Höstens svenska filmer

”Drömprins”, regi Jessica Nettelbladt. Dokumentär om Erik som kämpar med könsdysfori. Premiär: 20 augusti.

”Tigrar”, regi Ronnie Sandahl. Drama om fotbollstalangen Martin Bengtsson som blir proffs i Milano. Premiär: 27 augusti.

”Eva & Adam”, regi Caroline Cowan. Nyversion av tv-serien om ung kärlek. Premiär: 27 augusti.

”Vinterviken”, regi Alexis Almström. Uppdatering av Romeo och Julia-historien som skildras i Mats Wahls ungdomsroman. Premiär på Netflix 8 september.

”Julia & Jag”, regi Nina Hobert. Personlig dokumentär om en viktig vänskap. Premiär: 10 september.

”Lena”, regi Isabel Andersson. Porträtt av Lena Nyman, en av Sveriges mest kända skådespelare och konstnärer. Premiär: 17 september.

”The seventeen”, regi Celina Escher. Dokumentär om de oerhört stränga abortlagarna i El Salvador. Premiär: 24 september.

”Earth: Muted”, regi Mikael Kristersson, Åsa Ekman, Oscar Hedin. Dokumentär om bekämpningsmedel, bin och den ekologiska krisen i Kina. Premiär: 24 september.

”I väntan på Jan Myrdals död”, regi Bo Sjökvist, Bengt Löfgren. Porträtt av vänsterikonen Jan Myrdal och hans vän, Varbergs-profilen Lasse Diding. Premiär: 1 oktober.

”Pleasure”, regi Ninja Thyberg. Redan omtalat drama om porrvärlden i Los Angeles. Premiär: 8 oktober.

”Suedi”, regi Manuel Concha. Komedi om Mahmod som vill bli svensk – och byter namn, skaffar Volvo och blåa linser. Premiär: På Viaplay 1 oktober.

”Knackningar”, regi Frida Kempff. Psykologisk skräck om Molly som hör knackningar från våningen ovanför, baserad på roman av Johan Theorin. Premiär: 15 oktober.

”Världens vackraste pojke”, regi Kristina Lindström och Kristian Petri. Dokumentär om Björn Andrésen, som medverkade i ”Döden i Venedig” som pojke. Premiär: 15 oktober.

”Marisol”, regi Amanda Erixon Ekelund och Stefan Berg. Dokumentär om författaren Fredrik Eklund som kom ut som transvestit vid 64 års ålder. Premiär: 22 oktober.

”Bröllop begravning och dop”, regi Colin Nutley. Fristående fortsättning på tv-serien med samma namn. Premiär: hösten 2021.

”Call me Madame Maestro” , regi Christina Olofson. Dokumentär om kvinnliga dirigenter. Premiär: 22 oktober.

”Charismatic megafauna”, regi Fredrik Wenzel och Jesper Kurlandsky. En musikaliskt kontemplativ berättelse om samtiden, fri från dialog och berättarröst. Premiär: 29 oktober.

”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”, regi Hannes Holm. Om den inte helt obekante 14-årige Karl-Bertil, vars hjälte är Robin Hood. Premiär 12 november.

”Sabaya”, regi Hogir Hirori. Dokumentär om frivilliga krafter som räddar yazidiska kvinnor ur flyktinglägret al-Hol i Syrien. Premiär: 19 november.

”Kören – en film om Tensta gospel choir” regi Amanda Pesikan. Följer en av landets mest populära körer, under en avgörande tid. Premiär: 26 november.

”Shop”, regi Jesper Klevenås. Drama om shoppingberoende Linda, som ställs inför ett ultimatum av sin pojkvän. Premiär: 26 november.

”Clara Sola”, regi Nathalie Álvarez Mesén. Om 40-åriga Clara som tros ha en speciell kontakt med Gud och ses som ett helgon i sin lilla by. Premiär: 26 november.

”Bellum – krigets demon”, regi David Herdies, Georg Götmark. Modern krigföring och den mänskliga naturen hamnar i fokus i det här dramat med manus av bland andra Johannes Anyuru. Premiär: 3 december.

”Bamse och Vulkanön”, regi Christian Ryltenius. Nytt animerat äventyr med Bamse och hans vänner. Premiär: 22 december.

”Utvandrarna”, regi Erik Poppe. Kristina och Karl Oskar lämnar Sverige för ett nytt liv i Amerika. Bygger på Vilhelm Mobergs klassiker. Premiär: 25 december.

”Tills solen går upp”, regi Peter Dalle. Drömskt romantiskt drama med bland andra Mikael Persbrandt, Vanna Rosenberg och Helen Sjöholm. Premiär: 25 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.