Politiskt kaos, dödläge och en svensk nagelbitare. Så har det svenska valet rubriksatts i internationella medier. Rapporteringen om ”ödesvalet i Sverige” har till stor del präglats av Sverigedemokraternas framgångar, och det parlamentariska kaos som väntar nu. I vårt grannland Danmark är spänningen över valresultatet och dess eftermäle emellertid inte stor. Där är den svenska valrörelsen istället näst intill hånad.
”Svenske tilstande” – svenska förhållanden – är vad man i Danmark säger när man vill lyfta fram Sverige som ett avskräckande exempel. Det är också namnet på Anna Gaarslevs podd-serie som publicerades på Danmarks Radio inför det svenska riksdagsvalet 2018. Hon är DR:s Europakorrespondent och startade podden för att diskutera hur Danmark och Sverige skiljer sig åt.
– ”Svenske tilstande” är ett negativt laddat begrepp. Det används av politiker och syftar på utanförskap, våld i förorterna och en integration som är svår att hinna med. Men i podden använder vi begreppet ironiskt. Alla mina gäster har en djup och innerlig respekt för Sverige samtidigt som de kan vara kritiska, säger Anna Gaarslev.
Podden diskuterar allt från politik och feminism till humor. För enligt Anna Gaarslev är det väldigt enkelt för danskar att göra satir om Sverige.
– Ni har ett större allvar och det är fantastiskt att ni har det allvaret. Det ger en klangbotten som inte vi alltid har. Vi säger bara haha, sen går vi vidare. Men ni har ju också tabun, som migration och feminism, och dem är det roligt att peta i.
”Någon jävla kärring”
Den roligaste satiren är trots allt den som slår åt båda hållen, tycker Anna Gaarslev och nämner danske komikern Jonatan Spang som gjort humor om tv-serien Bron.
– För den svenska polisen är liket de hittar på bron en hen. Men för den danske, manschauvinistiske polisen är det bara någon jävla kärring, säger Anna Gaarslev.
Bilden av Sverige som ett land med ett politiskt korrekt samhällsklimat har inte förändrats av valresultatet 2018, enligt Gaarslev.
– De danskar som verkligen hade velat se Sverige ramla av sina höga hästar är lite besvikna idag. De hade hoppats på högre siffror för Sverigedemokraterna. För det blev en skakning men ingen jordbävning, säger hon.
Moralisk supermakt?
Enligt en artikel som amerikanska New York Times publicerade veckan före riksdagsvalet så har Sverige bland många haft en internationell status som moralisk supermakt. En status som kan vara hotad av att Sverigedemokraterna gått starkt framåt i valet. Men i Danmark har man inte sett på Sverige på det viset på länge, menar Gaarslev.
– Om den moraliska supermakten är ett hus, så har man väl länge i Danmark tyckt att fundamentet under huset hållit på att rasa. Sitter man inne i huset så kanske det kan vara svårt att se. Men står man utanför så ser man sprickorna, säger hon.
Fast är det något som fått bilden av Sverige att förändras i Danmark så är det snarare krisen inom Svenska Akademien. Det menar Jes Stein Pedersen som är litteraturredaktör på danska morgontidningen Politiken.
– Det bryter hårt mot den bild man har av Sverige. Om Sverigedemokraterna hade fått 25 procent i valet, då hade bilden förändrats ännu mer. Men 17,6 procent tror jag inte förändrar så mycket, säger han.
”En boomerang i nacken”
De danskar som följt utvecklingen i Sverige ser nu ett land som är på väg att gå igenom samma politiska utveckling som Danmark: Ett snabbt växande parti som går före och får de andra partierna att strama åt sin migrationspolitik.
Men i Danmark har många även reagerat på hur valrörelsen varit, menar Jes Stein Pedersen, som tycker att svensk media är alltför politiskt korrekt. Att SVT valde att ta avstånd från ett uttalande av partiledaren Jimmie Åkesson i slutdebatten är något som aldrig hade kunnat hända i Danmark, menar han.
– I Danmark är det en utbredd uppfattning att man i Sverige undviker att prata om hur man kan bevara ett modernt, humanistiskt samhälle i en situation där många väljare är skeptiska till invandring. I Danmark har vi inte samma beröringsskräck.
Råder det en slags skadeglädje i Danmark nu, när Sverigedemokraterna gått starkt framåt precis som Dansk Folkeparti? Nej, det gör det inte. Enligt Jes Stein Pedersen har man i Danmark länge varit säkra på att Sverige skulle väckas ur sin ”törnrosasömn” under det här valet.
– Nu får Sverige en boomerang i nacken bestående av de samhällsproblem som man inte diskuterat förut. Men jag tror att Sverige och Danmark har mycket att lära av varandra.