Kungliga Operan tar avstånd från medarbetares utspel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kungliga Operan tar avstånd från medarbetares inlägg Foto: Henrik Montgomery/TT

Sångare på Kungliga Operan önskade livet ur journalist – stängs av

Uppdaterad
Publicerad

En av Kungliga Operans solister har önskat livet ur Expressens Rysslandskorrespondent i ett inlägg på sociala medier. Nu har sångaren stängts av från sin tjänst medan saken utreds.

Sångarens inlägg uppmärksammades av Expressens kultursida under tisdagen.

Senare under kvällen gick Kungliga Operan ut med ett pressmeddelande där man ”kraftfullt” tar avstånd från de åsikter som medarbetaren uttryckt i sociala medier.

Medarbetaren har nu tagits ur tjänst.

”Medarbetare vid Kungliga Operan har rätt att uttrycka privata åsikter fritt. I det här fallet bedömer vi dock att uttalandet strider mot Kungliga Operans uppförandekod. Vi har därför valt att lyfta ut den aktuella medarbetaren ur Kungliga Operans produktioner medan vi utreder konsekvenserna av uttalandet”, skriver Operan i pressmeddelandet.

Raderat inlägg

Efter att Expressen uppmärksammade inlägget har sångaren raderat inlägg på sin Facebook-sida, som så sent som igår innehöll flera Rysslandsvänliga inlägg relaterade till kriget i Ukraina.

Operan skriver i sitt pressmeddelande:

”Kungliga Operan tar kraftfullt avstånd från de åsikter som uttrycks i uttalandet och återupprepar vårt stöd till det ukrainska folket och vårt motstånd mot Rysslands invasion.”

Kulturnyheterna har sökt Kungliga Operan som avböjer intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.