Sångaren och skådespelaren Lasse Lönndahl har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Sångaren och skådespelaren Lasse Lönndahl är död, bekräftar familjen för TT. Han blev 94 år gammal.

Sångaren och skådespelaren föddes 1928. Yngst i en syskonskara av fyra växte han upp i Vasastan i Stockholm.

Modern uppfostrade alla barnen på egen hand efter att fadern tidigt lämnat familjen för att strida i spanska inbördeskriget. Familjen bodde i ett barnrikehus, en bostad för trångbodda och mindre bemedlade familjer, och lilla Lasse sjöng för grannarna.

– Jag satt på en trappa och sjöng och folk slängde ner pengar som jag gick och köpte godis för, haha. Sedan blev jag solist i Stockholms gosskör när jag var elva år, berättade Lasse Lönndahl i en intervju med TT 2008.

Sveriges första tonårsidol

Skivdebuten skedde 1949 med ”Tangokavaljeren” och den då 21-årige Lönndahl gjorde omedelbar succé. Genombrottet följdes under 1950-talet av låtar som ”Volare”, ”Cindy min Cindy”, ”Kärleksbrev i sanden” och ”Tulpaner från Amsterdam”. Han var med i musikaler med lika stor framgång och i filmer som ”Åsa Nisse flyger i luften” och ”Det svänger på slottet”.

Och i mötet med publiken i folkparkerna bröt hysteri ut. Beundrarna flockades kring Lönndahl, som ibland kallas Sveriges första tonårsidol.

-Ungdomarna kom fram och vrålade ut sin förtjusning. De uppvaktade mig vart än jag gick. Somliga ville ha en hårlock av mig. Då sträckte jag fram huvudet och sa ”varsågod”. Därför är jag tunnhårig, sade Lasse Lönndahl till TT 2013.

Sveriges populäraste sångare

Flera år i rad röstades Lasse Lönndahl fram till Sveriges populäraste sångare av Aftonbladets läsare.

När Svensktoppen började sändes i oktober 1962 blev Lönndahls ”Midnattstango” den första ettan. Tillsammans med nära vännen Towa Carson spelade han in flera duetter, däribland ”Visa mig hur man går hem”, som nådde högt på listorna.

– Vi träffades genom vårat skivbolag 1964 och började sjunga tillsammans och turnerade fram till och med 1971 och blev väldigt goda vänner. Vi höll kontakten och han ringde mig varje tisdag klockan halv tio i alla år, berättar hans kollega och vän Towa Carson för DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.