• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT/TT/BO-AJE MELLIN BAM

”Sånt är livet”-artisten Anita Lindblom död

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Anita Lindblom, känd bland annat för att ha sjungit succélåten ”Sånt är livet”, är död. Lindblom blev 82 år gammal och gick bort efter en kortare tids sjukdom.

– Hon hade en praktfull altröst och var häftigast av dåtidens kvinnliga artister, säger musikrecensenten Camilla Lundberg.

– Hon kom fram i början av 60-talet, det var innan popen slagit igenom. Nu kallas det artister med då hette det schlagersångerskor. Det var Lill- Babs, Siw Malmkvist, Britt Damberg och Anita Lindblom. Hon var den häftigaste av dem, säger Camilla Lundberg.

Det var 1961 som hon sjöng Stikkan Anderssons svenska text till ”Sånt är livet”, en cover på ”You can have her” som den amerikanske sångaren Roy Hamilton fick en hit med samma år.

– Det blev en ikonisk låt. Den liknade inte något som de andra sjöng, den var mycket tuffare.

Men Lindbloms genombrott kom några år tidigare då hon först skivdebuterade med ”Ljuva ungkarlstid” 1956 och ett år senare slog igenom på Scalarevyn.

Hennes privatliv uppmärksammades under åren 1966–1970 då hon var gift med boxaren Bosse Högberg, ett stormigt äktenskap som slutade med att hon flyttade utomlands.

I början av 1970-talet återvände Lindblom till Sverige, medverkade i filmer som ”En kärlekshistoria” och ”Rännstensungar” samt ett antal framgångsrika krogshower innan hon drog sig tillbaka från rampljuset några år senare.

Lindblom, som var bosatt i Frankrike sedan 1969, somnade in den 6 september, bekräftar sonen Jörgen Lindblom Andersén för TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.