Denna artikel publicerades i samband med Danius medverkan i SVT:s Babel i mars 2019
Efter fem stormiga månader lämnade Sara Danius jobbet som ständig sekreterare. Det var den 12 april förra året. Sedan dess har hon befunnit sig i limbo mellan formellt utträde och möjligheten att återgå som ledamot på stol nummer sju.
Den 26 februari lämnade hon formellt institutionen, efter sex år varav tre som Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare.
Svenska Akademien kommenterade beskedet med att man kunnat enas om ”ett rimligt avtal”, och passade på att be Danius om ursäkt för sin del i den ”affektladdade polemik” som uppstod i samband med att hon klev ned som ständig sekreterare.
”Nästan fysiskt arbetssamt”
I en exklusiv intervju i söndagens Babel, berättar Sara Danius om beslutet att lämna Akademien.
– Jag har verkligen vägt alternativen mot varandra och det var nästan fysiskt arbetsamt. Jag kom fram till att det är bättre att jag lämnar Akademien. Dessutom visade det sig att Svenska Akademien inte var intresserade av att jag skulle återkomma som ständig sekreterare, säger hon.
I samband med att Sara Danius formellt lämnade Akademien, sa hon till nyhetsbyrån TT:
– Jag tror att det hade varit en stor vinst för Akademiens del om de hade tagit tillbaka mig som ständig sekreterare. Men de hade förmodligen andra planer och det är bara att respektera det. Jag går vidare i mitt liv och det är inget dåligt beslut det heller.
Att Sara Danius skulle ha fått nej tack av Akademien när hon erbjöd sig att återuppta arbetet som ständig sekreterare, tillbakavisades av den nuvarande innehavaren av ämbetet, Anders Olsson:
– Det är oerhört överraskande och egendomligt, det har aldrig nått mina öron, sa han.
Sara Danius fick inga frågor om Anders Olssons kritik i Babel, men säger om förhoppningen att återta sekreterarrollen:
– Jag hade påbörjat någonting, och det hade jag gärna velat slutföra. Men det finns en stor värld utanför.
”Jag handlade rätt”
Hon berättar vidare att hon inte ångrar någonting under tiden som ständig sekreterare under Svenska Akademiens största kris någonsin.
– I det stora hela tycker jag att jag handlade rätt, det tyckte jag då och det tycker jag fortfarande. En av mina goda egenskaper är att jag har en väldigt stark rättskänsla, jag tyckte att det var självklart att Svenska akademien måste agera, säger hon.
Förra året ställdes Nobelpriset i litteratur in på grund av krisen i Akademien. Därför blir det två pris i år. Men Sara Danius hade hellre sett att det inte delades ut ett pris år 2018.
– Det är en stor komplimang till Svenska Akademien att man anser att man kan dela ut ett Nobelpris år 2019. Men 2018 års pris tycker jag inte att man skulle ha återinsatt, av respekt för de kvinnor som blev offer, säger hon och fortsätter:
– Då hade man kunnat hålla i minnet att någonting hände. Som ett hack i skivan.
Tidigare under veckan meddelades att akademiledamoten Horace Engdahl inte kommer att vara med i årets Nobelkommitté, som utser litteraturpristagaren för 2018 och 2019. Ett beslut som Sara Danius anser är nödvändigt.
– Det var ett bra initiativ, säger hon.