Rachel Mohlin och Mats Lekander på teaterscen framför ett hav av röda och svarta stolar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regissör Rachel Mohlin och manusförfattare Mats Lekander berätta om hur satiren växer fram ur nyhetsflödet. Foto: Oscar Fries/SVT

Satirisk nyhetsteater intar scenen

Uppdaterad
Publicerad

Satirveteranen Rachel Mohlin sammanfattar nyhetsveckan tillsammans med poddaren Julia Lyskova och skådespelaren Magnus Krepper på scen. Förställningen ”Extrainsatt” på Kulturhuset stadsteatern är ett sätt att skapa lindring i en skakig samtid, menar Mohlin.

Till sin hjälp har hon psykologiprofessorn Mats Lekander som skriver manus. En man som vanligtvis hör hemma på Karolinska Institutet, men som menar att kulturen oftast har ett bättre sätt att förklara mående än vetenskapen.

– Förstå vad skam är till exempel, är otroligt mycket bättre förmedlat genom kulturen än genom text, säger manusförfattaren Mats Lekander.

Psykisk ohälsa är en konstant. Men varje vecka utlovas nya ansatser att driva med samtiden. Anklagelserna mot Anna Kinberg Batras vänskapskorruption kommer på tal, såväl litteraturpriset och turerna kring Henrik Brandão Jönssons utkörning ur P4-studion.

Tacksam tid för satiren

Nutidens hektiska och dramatiska nyhetsflöde har ju fått vissa satiriker att tröttna. Som till exempel skaparna av South Park som valt att skjuta upp en säsong – de är för trötta på att göra satir om Donald Trump.

För Rachel Mohlin gäller det motsatta. Samtiden är snarare en tacksam tid att skriva satir om. Inte bara de galna rubrikerna, även vardagssnacket på bussen.

Den 10 oktober är det premiär för nyhetsteatern och det på Kulturhuset stadsteaters scen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.