Hör Scarlett Johansson om budskapen bakom filmen. Foto: UIP/Universal

Scarlett Johansson: ”Män i branschen kommer alltid försöka utnyttja kreativa”

Publicerad

Jukebox-musikalen med de gulliga animerade djuren har fått en uppföljare. Sing 2 är en stjärnspäckad historia med röstskådespelare som Reese Witherspoon, Bono och Pharrell Williams. Den handlar om att sätta upp showen med alla medel men inte bli uppäten av vargarna.

— Bli inte rånad, och om chefen vill ha med sin dotter i showen och hon inte kan skådespela, hitta på en annan roll åt henne, säger Matthew McConaughey och menar att filmens handling speglar mycket av Hollywood.

Han spelar koalan och teaterdirektören Buster Moon, som tillsammans med sin vapendragare, Punkrockarpiggsvinet Ash (Scarlett Johansson) lyckades få en brokig samling animerade djur att göra succé med covers i den första Sing.

I tvåan drömmer de om de stora scenerna, men tar sig vatten över huvudet när en mäktig musikmogul, den arga vitvargen Jimmy Crystal, kräver att hans dotter ska få en roll i deras science fiction-musikal. En show som dessutom utlovar den mystiska stjärnan Clay Calloway (Bono), en rockstjärna som varit försvunnen i 15 år.

Scarlett Johansson säger att hon relaterar till piggsvinet Ash, som gick från att upptäcka sin musikaliska förmåga och lämna ett kasst förhållande, till att coacha den deprimerande rockstjärnan Clay Calloway.

Budskap bakom gulliga djur

Filmen om de gulliga djuren har också ett budskap om hur hård underhållningsbranschen kan vara. Exempelvis Ash får hälften av lönen som hennes manliga kollegor på en rockklubb och säger ”jag tänker inte låta en man som dig bestämma hur mycket jag är värd”.

— Ja just det, vi har skämtat om att hela filmen handlar om rättvis lön. Men jag tror att konstnärer alltid har fått kämpa för sitt eget värde och det verkar vara ett flera hundra år gammalt problem, säger Scarlett Johansson.

Scenen som hänsyftas är också som en blinkning till Johanssons eget liv. Sommaren 2021 var hennes PR-krig med Disney ofta i nyheterna, efter att hon stämde filmbolaget för uteblivna inkomster från superhjältefilmen Black Widow, som släpptes på streamingtjänsten Disney plus samtidigt som den fick biopremiär. Johansson vann en förlikning av filmbolaget, något som branschpress menat kan bli en betydelsefull milstolpe i Hollywoods framtida maktbalans.

— Män i branschen kommer alltid försöka utnyttja kreativa, det är bara så det är, fortsätter Johansson.

— Jag tror att vi äntligen är på väg in i en tid när kreativa har mycket mer makt och kan uttala sig öppet om sin egna kamp. Publiken stödjer dem offentligt och jag tror att det är väldigt meningsfullt och gör en riktig skillnad nu. Om den här filmen kan hjälpa att cementera ett budskap i någon lovande artists hjärna att de borde veta sitt eget värde så är det coolt, säger Scarlett Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.