SCB slutar med namntoppen: ”Det är en kunskapsförlust”

Uppdaterad
Publicerad

SCB:s namntopp är snart ett minne blott. Ett pressat ekonomiskt läge gör att Statistiska centralbyrån måste sluta publicera listor över de mest populära pojk- och flicknamnen.

Sedan 1998 har SCB tagit fram och publicerat statistik över de mest populära bebisnamnen i Sverige. 2022 toppade Astrid och William listan. Men nu är det stopp

– Vi vet att den här statistiken är populär och välanvänd. Men det är tuffa ekonomiska tider. Vi har sett över vår verksamhet som alla myndigheter gör,  och i det här läget har vi behövt ta till lite kraftfullare tag, säger Marie Lidéus, enhetschef för avdelningen för social statistik och analys på SCB.

Arbetslöshetssiffror, nationalräkenskaper och annan ekonomisk statistik hör till det som SCB måste prioritera i stället. Namnstatistiken är inte så kallad ”officiell statistik”, som kan räknas som helt tillförlitlig. I viss mån handlar det om subjektiva bedömningar, som också kräver en del arbete, berättar Marie Lidéus.

– Det är mycket bedömning och ingen riktig vetenskap. Det kan finnas väldigt många stavningar på vissa namn, jag brukar ta Therese som ett exempel, där har vi säkert 20 eller 30 olika stavningar, säger hon.

Namnforskaren kritisk

Namntoppen blir en nyhet när den publiceras varje år, och många blivande föräldrar vänder sig till listorna när de funderar över tänkbara namn.

Även för namnforskare är det en guldgruva. Linnea Gustafsson, namnforskare vid Högskolan i Halmstad, är kritisk till att SCB slutar publicera statistiken.

– Det är riktigt illa. Det blir svårare att vara språkforskare i Sverige. Trenderna, känsligheten, varför namn går upp och ner i popularitet. Statistiken har gjort att namnforskningen kan arbeta med mer nutida material, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det är en kunskapsförlust för Sverige. Dessutom tror jag inte att blivande föräldrar blir så glada, de flesta hamnar någon gång under sitt liv i namnbryderier och då tror jag att man använder det här verktyget ganska mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.