Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Scenarbetare får inte ta in kött på Way Out West

Uppdaterad
Publicerad

Scenarbetare på Way Out West får inte ta med matlådor med kött in på området. Deras väskor söks igenom vid entrén, skriver GP.

– I och med väskförbudet har vi i år kontrollerat alla väskor, säger Filip Hiltmann, pressansvarig på festivalarrangören Luger.

Way Out West har sedan 2012 haft en policy att endast vegetarisk mat tillåts på festivalområdet. De som arbetar på festivalområdet erbjuds gratis mat som då är vegetarisk. Man får även ta med egen mat, men väskorna söks igenom vid entrén efter kött, enligt uppgifter GP.

– Vill man äta kött är det fritt fram att göra det utanför festivalområdet men man får inte ta in något. Det står i vår policy, säger Filip Hiltmann, pressansvarig på festivalarrangören Luger.

GP: Väskor söks igenom efter kött

GP:s medarbetare har hört frasen: ”Vi måste kolla så du inte tar med kött eller alkohol” när väskor söks igenom vid personalingången. I ett inlägg på X sprids uppgiften av festivalen ska ha ”konfiskerat” mat från en personals lunchlåda. Filip Hiltmann håller dock inte med om påståendet att de skulle ha konfiskerat mat.

– I och med väskförbudet har vi i år kontrollerat alla väskor. Det jag tänker mig har hänt är att man har gått igenom väskor och hittat matlådor där kött har skådats. Om man har tagit med sig kött har man nekats att ta in det, säger han.

GP har pratat med en arbetsrättsjurist som säger att det är lagligt att neka personal att ta med sig kött. Däremot måste man då erbjuda en plats där maten kan förvaras tills den anställda går hem, alternativt be personalen gå hem och lämna köttet och komma tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.