Begreppet ”armlängds avstånd” måste omdefinieras enligt Sverigedemokraternas nya kulturtalesperson Alexander Christiansson – som menar att dagens formulering är ”ett stort problem”:
– Det är viktigt att vi definierar vad det betyder och hur det ska se ut, så att det inte finns ett narrativ som är satt av en ideologi, säger Christiansson, som menar att begreppet hittills präglats ”kraftigt av en vänsterideologi”.
”Två olika saker”
”Armlängds avstånd” innebär att politiker inte ska påverka kulturens innehåll, utan bara sätta ramarna för verksamheten. Enligt Christiansson är det inte en förändring de vill genomföra, utan ett förtydligande.
– Definitionen ska innebära att konsten faktiskt på riktigt är fri, det är viktigt menar jag. Men att jag som politiker också har ett utrymme och en skyldighet gentemot min väljare att ha åsikter när det finns konst som produceras som kan vara provokativ.
Det kan uppfattas som motsägelsefullt?
– Konsten ska vara fri. Men när det finns en beställare: då måste jag kunna kritisera, det är två olika saker, säger Christiansson.
När det kommer till framtagandet av en svensk kulturkanon, som varit Tidöavtalets mest omdiskuterade kulturfråga, säger Christiansson att politiker inte ska ha något med det att göra, och hänvisar till just begreppet ”armlängds avstånd”.
”Säger emot sig självt”
Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson menar att Christianssons uttalande om armlängds avstånd strider mot Tidöavtalet.
– Jag tycker att säger emot sig självt, att å ena sidan säga att man står upp för konstnärlig frihet för att i slutet av meningen säga att man ska kunna stoppa kulturella versamheter. Jag vet inte hur man får det att gå ihop, säger Lawen Redar (S).
Hon tror att frågan om armlängds avstånd kommer bli en av de största inom kulturpolitiken under nuvarande mandatperioden.
– Och ju mer man ger Sverigedemokraterna inflytande över den nationella politiken, då kommer det börja hända oroväckande saker.