Under onsdagen hölls slutförhandlingar i Patent- och marknadsöverdomstolen mellan SVT och SD-politikern Kent Ekeroth. Målet, som har tagit flera turer, handlar om den omtalade ”järnrörsfilmen” som flera medier, bland annat SVT, publicerade och sände 2012.
Enligt Kent Ekeroth har SVT gjort sig skyldig till ett intrång i en närstående rättighet i upphovsrättslagen då de utan hans medgivande har offentliggjort filmen och bilder från filmen i sina sändningar och på sin webb. Detta utan att ha uppgett Ekeroth som upphovsperson. SVT menar å sin sida att återgivningen av mobilfilmen bör omfattas av de inskränkningar i upphovsrättslagen som finns, bland annat i samband med nyhetsrapportering.
Bör omfattas av inskränkningar i upphovsrättslagen
– Knäckfrågan i det här fallet är ju yttrandefrihetens företräde. Vi har pekat på att unionsrätten leder till att Kent Ekeroths talan ska ogillas, enligt den position som SVT har. Yttrandefrihet- och informationsintresset väger tungt i det här målet, säger SVT:s juridiske företrädare Ulf Isaksson till Kulturnyheterna.
SVT argumenterar för att domstolen ska beakta EU:s så kallade Infosocdirektivet. Ett rättsligt verktyg som EU:s medlemsländer kan använda för att till exempel göra vissa inskränkningar upphovsrätten, berättar Ulf Isaksson.
– Artikel 5 i Infosocdirektivet innehåller undantag från upphovsrätten, och det är innebörden av dem som SVT hänvisar tilll. Ett av dessa handlar om ett undantag i upphovsrätten för yttrande- och informationsfriheten i allmänhetens intresse. Det är en av de undantag vi har argumenterat för i dag.
Kan slå mot den konstnärliga verksamheten
Men Staffan Teste, som företräder Kent Ekeroth, är av en annan åsikt.
– Det här målet är ju tyvärr så förknippat med Sverigedemokraterna att man inte ser vad det gäller, vilket är den enskilde lille upphovsmannen vars verk ofta används av medier och inte ger upphovsmannen någon ersättning. Jag tycker att lagstiftaren måste gå in mer för att skydda de enskilda upphovsmännen för annars kommer vi inte ha någon konstnärlig verksamhet i framtiden, säger Staffan Teste till Kulturnyheterna.
Ulf Isaksson slår dock tillbaka Testes resonemang.
– Det är inte en korrekt beskrivning av positionerna i det här. Det är Ekeroth som har valt att föra en talan mot SVT och SVT tillbakavisar Ekeroths krav i rättegången. Ekeroth har initierat processen, SVT är ju svarande i målet.
2015 stämde Ekeroth SVT och krävde 164 566 kronor i ersättning, men tingsrätten avvisade Ekeroths stämningsansökan, och dömde riksdagsledamoten till att betala rättegångskostnader för SVT på 80 000 kronor. Kent Ekeroth har sedan fört talan mot SVT i Patent- och marknadsdomstolen och nu är målet är överklagat till nästa instans, Patent- och marknadsöverdomstolen.
Yrkar ersättning på 162 000 kronor
Kent Ekeroth har krävt och tilldelats ersättning från en rad andra svenska medier. Bland annat dömdes Göteborgs-Posten att betala Ekeroth 3 100 kronor, tidningen Dagens Media fick betala 4 200 kronor och SvD:s nota landade på 18 000 kronor.
I det här fallet yrkar Kent Ekeroth ersättning på drygt 162 000 kronor för bland annat resekostnader och ombudsarvode. SVT begär 327 000 kronor för ombudsarvode.
Enligt Staffan Teste har Kent Ekeroth stora chanser att gå segrande ur striden.
– Tittar man på de lagar och regler som gäller så ska Ekeroth vinna det här. Han har ju vunnit i Lunds tingsrätt, Göteborgs tingsrätt och Hovrätten i Västra och även en prövning i Högsta domstolen. Det skulle förvåna mig om Patent- och marknadsöverdomstolen nu har någon egen tolkning av yttrandefriheten.
Detta här hänt
En juninatt 2010 spelar SD-politikern Kent Ekeroth in en film från Kungsgatan i Stockholm på sin mobiltelefon. Filmen, som kom att kallas ”järnrörsfilmen”, visar hur Sverigedemokraternas Erik Almqvist och Christian Westling förolämpar flera personer med rasistiska och sexistiska glåpord och hur Almqvist sedan beväpnar sig med järnrör.
Två år senare läckte filmen och bilder från den publicerades i flera olika medier där Expressen var först med att publicera. Avslöjandena ledde till att Almqvist lämnade sin riksdagsplats och partiet.
Kent Ekeroth krävde ersättning från en rad svenska medier för upphovsrättsintrång. Bland annat dömdes Göteborgs-Posten att betala Ekeroth 3 100 kronor, tidningen Dagens Media fick betala 4 200 kronor och SvD fick en nota på 18 000 kronor.
2015 stämde Ekeroth SVT och krävde 164 566 kronor i ersättning, men tingsrätten avvisade Ekeroths stämningsansökan, och dömde riksdagsledamoten till att betala rättegångskostnader för SVT på 80 000 kronor.
Kent Ekeroth har fört en talan mot SVT i Patent- och marknadsdomstolen, målet är överklagat till Patent- och marknadsöverdomstolen som ska ge besked 5 juli.
Artikeln har uppdaterats. Tidigare uppgifter lade Ekeroth till last för sådant andra gjort i samband med den så kallade järnrörsskandalen. SVT beklagar det.