Under dagen lämnade Sverigedemokraterna in en begäran om att kalla in chefer på SVT och SR till kulturutskottet för att diskutera frågan om opartiskhet. Detta på grund av innehåll och uttalanden i specifika program.
Det rör sig om ett studiosamtal om ungdomsbrottslighet i SVT:s Morgonstudion och Sveriges radios program ”P3 med Rebecca och Fiona”. Sverigedemokraterna vill inte närmare gå in på vad i radioprogrammet de har synpunkter på, men ser de två exemplen som en del av ett större problem med bristande opartiskhet i public service programutbud.
– Det är frågor vi har lyft som har sin upprinnelse inte minst i förra torsdagens inslag i Morgonstudion där man diskuterade ungdomsrånen, med ett mycket ensidigt perspektiv, säger Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
– Många på sociala medier men också i den allmänpolitiska debatten har reagerat på att public service-bolagen inte klarar av sitt uppdrag, fortsätter han.
Möts av kritik
Partiets förslag röstades inte igenom av kulturutskottet och från andra partier kommer nu kritik om att SD agerar för politisk styrning av public-service bolagen:
– Det här är inte acceptabelt. Vi ska ha fri media och journalistisk frihet, inte politisk inblandning i vilka program som görs eller vilka programledare som finns, säger Christer Nylander, ordförande i kulturutskottet och kulturpolitisk talesperson för Liberalerna.
– Det här är anmärkningsvärt, vi har aldrig varit i en situation tidigare där man kallar in någon aktör till ett utskott för att man har problem med programmens innehåll. Det är att gå långt utöver vad politiken ska göra, säger Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Det är inte ovanligt att kulturutskottet bjuder in olika kulturaktörer, varför är det så anmärkningsvärt att SD vill prata opartiskhet med public-service cheferna?
– Det utskottet brukar göra är att hämta kunskaper från bolagen, eller det fria kulturlivet. Det här var för att man hade problem med specifika programledare och programmens innehåll, säger Lawen Redar (S) och fortsätter:
– Det skulle vara att bedriva granskningsverksamhet, och det ska inte vi göra. Public servicebolagen har en egen granskningsverksamhet.
I en omröstning på torsdagens sammanträde i kulturutskottet röstades förslaget ned.