Relationen mellan gängkriminalitet och gangsterrap har debatterats intensivt i medier sedan mordet på rapparen Nils Grönberg, känd under artistnamnet Einár, förra veckan.
I en intervju med Göteborgs-Posten säger Tobias Andersson, Sverigedemokraternas nyvalde rättspolitiske talesperson, att partiet vill utreda ett stopp av gangsterrap i Sveriges radio.
Gangsterrap i radio
– Det är klart att begränsa influenserna från den här typen av musik är en typ av brottsförebyggande åtgärd, och den ser jag som vital, säger han till Kulturnyheterna.
Tobias Andersson lyfter att alla artister som spelas i radio får STIM-pengar, som en del av problemet.
– Jag tror inte att man kan förbjuda någon musik, men man kan absolut föra en diskussion kring rimligheten i att en del av det offentliga i form av public service de facto bidrar till finansieringen av de här musikerna.
Vill se utredning
Att det finns en koppling mellan gangsterrap och gängkriminalitet är uppenbart enligt Sverigedemokraterna, och partiet vill att regeringen ska ge Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att analysera gangsterrappens betydelse för rekrytering i gängmiljön.
– Regeringen bör uppmana Brottsförebyggande rådet att ta fram ett kunskapsunderlag kring gangsterrap och dess influenser i gangstermiljö, precis som man gjorde med vit maktmusik på 90-talet, säger han.
Inte politiker som bestämmer
Anna-Karin Larsson, musikchef på Sveriges Radio, skriver till Kulturnyheterna att företaget inte tar ställning till politiska förslag, och att oberoende public service-bolag behöver armslängds avstånd till politiken.
”Det är inte politiker som ska bestämma vad som sänds i radio, det ska våra utgivare göra”, skriver hon i ett mejl.
Hon skriver även att Sveriges Radios P3 i huvudsak spelar pop.
”Men vi spelar hiphop där skildringar av en väldigt hård värld förekommer. Musiken skildrar samtiden. Det är också viktigt att påpeka att i vårt publicistiska innehåll finns både själva musiken och nyhets- och dokumentära granskningar av den brottslighet där artister förekommit.”
För att förslaget om en utredning ska kunna bli verklighet måste uppdraget till Brottsförebyggande rådet komma från regeringen. Sverigedemokraterna kan lägga en motion om att ge Brå uppdraget som riksdagen sedan fattar beslut om.
Kulturminister Amanda Lind (MP) säger att musiken som spelas i public service är sådant som politiker inte ska lägga sig i.
”Det hör till grundkursen i armlängds avstånd och mediernas frihet.”, säger hon i ett skriftligt svar till Kulturnyheterna. Karin Olsson: ”Inte politikers roll att styra journalistiken”