Sekretessexpert om polisens PR-film: ”En oförsvarlig kränkning”

Uppdaterad
Publicerad

I realityserien Ingripandepoliserna som sänds i sociala medier får man följa fyra ingripandepolisers vardag. Men att publicera deras arbete vid brottsplatser och tillslag mot misstänkta är problematiskt, anser journalisten Nils Funcke som är expert på offentlighet och sekretess.

I ett avsnitt, som nu tagits bort, grips en man i en lägenhet, misstänkt för att ha kört en bil efter ett väpnat rån. Ansiktet är blurrat och rösten förvrängd, men utomhusmiljö och insidan av bostaden går att se i klippet. Barn hörs prata i bakgrunden, utan förvrängd röst.

– Vi lär oss den hårda vägen att publicistisk verksamhet är inget för amatörer. Det här i grund och botten en bra satsning, tycker jag. Det når ut till unga människor i nya kanaler, fler poliser behövs. Men vi har en tonträff i det här avsnittet som är bedrövlig, säger Oisín Cantwell, ledarskribent på Aftonbladet.

”En oförsvarlig kränkning”

Journalisten Nils Funcke, som är expert på offentlighet och sekretess, tycker att det finns ett pressetiskt problem i serien när polisen filmar verkliga personer och använder det i pr-syfte.

– Det är förkastligt att använda filminspelningar från verkliga polisingripanden i PR-syfte. Även om man anonymiserar och tar bort känsliga uppgifter utsätter det brottsoffer, vittnen och även brottslingar för en oförsvarlig kränkning när de får se sig själva i en PR-film. Det spelar heller, enligt min uppfattning, ingen roll att man använder sitt övertag och övertalar enskilda att filmsekvenser ska användas.

– Ska polisen eller någon annan myndighet göra till exempel en rekryteringsfilm kan de självfallet använda verkliga händelser men då med figuranter. Det är ju inte ovanligt att man gör rekonstruktioner. Men även då måste man vara noggrann med att inte lämna så detaljerade uppgifter att enskilda kan identifieras, säger Nils Funcke.

Hör polisen svara på kritiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.