Serieforskaren Fredrik Strömberg om manga-serien ”Dragon ball”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör serieforskaren Fredrik Strömberg berätta om storheten med ”Dragon ball”. Foto: SVT

Serieforskaren om världssuccén ”Dragon ball”: ”Moderniserade genren”

Uppdaterad
Publicerad

Skaparen av manga-serien ”Dragon ball”, japanen Akira Toriyama, har dött. Serien är en av de bästsäljande manga-serierna i världen och lockade en stor publik när den gavs ut i Sverige på 00-talet.

– ”Dragon ball” kombinerar action, spänning och humor och har ett otroligt driv i bildberättandet, säger serieforskaren Fredrik Strömberg.

”Dragon ball” är en av de bästsäljande manga-serierna i världen och finns i totalt 42 volymer. Den handlar om pojken Son Goku som samlar magiska kristallkulor för att framkalla en önskeuppfyllande drake.

– I Japan delar man in läsarna i tydliga grupper och skapar serier till olika demografiska grupper. Den här riktar sig till pojkar 8-10 år och handlar om kampsport. Huvudpersonen börjar som novis och jobbar sig sedan uppåt. I sista volymen slåss han till och med mot planeter, säger serieforskaren Fredrik Strömberg vid Malmö universitet och fortsätter:

– När den kom ut på svenska på 00-talet berättade många bibliotekarier att den fick många unga killar att läsa.

Enligt Fredrik Strömberg skapade Toriyama en ny form av bildberättande.

– Man kan säga att han moderniserade bildberättandet i japanska serier. Det fanns ett driv och han lade upp serierna på ett sätt som gjorde att man hela tiden ville läsa vidare.

Fredrik Strömberg tipsar om tre andra läsvärda manga-serier i klippet nedan.

ur Gyo, Sword Princess Amaltea och One Piece

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Strömberg tipsar om tre anime-serier att ta sig an. Foto: ur Gyo, Sword Princess Amaltea och One Piece

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.