I nya boken ”Livets små njutningar” har författaren och podcast-stjärnan Sigge Eklund sammanställt ögonblick av vad han själv beskriver som lågintensiv lycka. Det handlar om att befinna sig i en sovkupé, i skumbadet, under en markis när det regnar eller när du somnar i sängen med en hund.
– Det började med att jag stod framför bokhyllan och mådde lite dåligt. Jag sökte en bok jag kunde ta ut och känna mig skyddad av. Det finns liksom ingen bok som fungerar skydd. Jag tänkte: tänk om man skulle kunna fånga ett antal ögonblick där man känner sig fullständigt i balans, säger Sigge Eklund i SVT:s Morgonstudion.
Svarar på kritiken
Men boken har mötts av en hel del negativ kritik på kultursidorna. Sydsvenskans recensent Elina Pahnke skriver: ”trots sitt pretentiösa anspråk blir ”Livets små njutningar” aldrig mer än en banal liten berättelse om att socker är gott, åka skridskor är kul och det är pirrigt att vara kär”.
Svenska Dagbladets Christian Daun är inne på samma spår: ”att läsa den är som att titta på humorbefriade Instagram-stories från oantastligt lyckade människors drömliv. En upplevelse som näppeligen kan klassas som njutning.”
Sigge Eklund tycker att kritikerna missuppfattat boken, och menar att den inte handlar om att visa upp hans eget perfekta liv.
– Det är så absurt, man skriver ju inte en bok om lycka i två år om man är lycklig. Hade jag varit superharmonisk så hade jag inte skrivit den. Sen tycker jag att jag blivit bättre på att hitta lyckan i vardagen, men 99 procent av mitt liv är ju en kamp. Precis som det är för alla andra, säger han.
”Modigare nu”
Sigge Eklund säger sig inte ta recensionerna särskilt hårt. Åren med den populära podden Alex och Sigge har härdat honom.
– Jag och Alex Schulman får så mycket åsikter om det vi säger och gör. Varje vecka får vi höra: ”det här är det sämsta avsnittet ni någonsin har gjort”. Och under samma avsnitt står det: ”det här är det bästa avsnittet ni någonsin gjort”. Man skulle kunna tro att vi blir mer ängsliga, men eftersom vi får höra så mycket olika saker blir vi snarare modigare och mer fria.