– Skönheten i dessa platser är en skönhet full av övergivenhet. Paradoxalt nog är det också platser som framstår som så ofördärvade att de nästan liknar outforskat land, säger Silvia Avallone.
Hon har därför velat beskriva de här platserna som ”vilda västern”.
Kärlek i ödslig bergstrakt
Den italienska författaren Silvia Avallone växte upp vid foten av Alperna i nordligaste Italien. Efter världsuccén med debutromanen ”Stål” var det hit hon åkte för att få skrivro till uppföljaren.
Det blev romanen Marina Belezza, en kärlekshistoria om Marina och Andrea. Två unga människor i den ödsliga bergstrakten kring dalen la valle Cervo.
– Den här platsen utgör bokens hjärta. Det är floden Cervo som gett dalen sitt namn, la valle Cervo.
”De lämnar Italien”
Precis som ”Stål” är Marina Belezza en generationsroman om unga människor som saknar framtidsutsikter. Silvia Avallone skildrar ett Italien där över 40 procent av unga saknar jobb och lever i efterdyningarna av den krossade italienska framgångsdrömmen.
– Det har lett till att många av mina jämnåriga lämnar småstäderna och Italien. Det gör mig arg. Det är inget de valt. De reser inte för att lära sig nya saker eller för att se världen. De lämnar Italien i ren desperation och hugger av sina rötter.
”Ni har tagit vårt hopp”
I historien om dagens Italien är Silvia Avallones hjältar de som stannar kvar och bygger nytt. Som romanfiguren Andrea baserad på en av hennes barndomsvänner.
Det finns hopp om framtiden i ”Marina Belezza” och det hoppet ligger i rörelsen tillbaka till jorden.
– De här ungdomarna tar, utan någons hjälp, hand om något som skulle kunna föra Italien in i framtiden. Det är ju det här som är Italien. Det är ett de öppna viddernas epos: ”Ni har tagit våra jobb och vårt hopp. Nu återerövrar vi hoppet där man minst kunde ana att det fanns något.”
Silvia Avallone gästar litteraturprogrammet Babel på söndag klockan 22:10 i SVT2.