Den bild av Italien som Silvia Avallones böcker ger är långt ifrån välpolerat turistparadis.
Debuten Stål kretsade kring kvinnlig vänskap i Berlusconis Italien, med ett stålverk i den toskanska industriorten Piombino som nav.
I bok nummer två skildrade hon italienska alptrakter som avfolkats i efterdyningarna av en ekonomisk kris som lamslagit landet och som under en period gjorde 43 procent av landets unga arbetslösa.
– Det är stimulerande för oss som författare, men som medborgare känner man ångest, säger Silvia Avallone till Kulturnyheterna om det politiska läget i Italien.
Otänkbart med barn
Den senaste romanen, Där livet är fullkomligt, utspelar sig i en fiktiv, betongförort till Bologna. 17-åriga Adele har blivit gravid med småkriminelle pojkvännen Manuel och tvingas välja mellan att behålla barnet eller adoptera bort det. Också moderskapet blir här en klassfråga.
– Det föds jättefå barn i Italien. Har man inga framtidsutsikter kan man inte tänka sig att skaffa barn. Att göra det i en sådan situation blir ”punkigt”, nästan otänkbart, säger hon.
Den politiska turbulensens Italien har format Siliva Avallones författarskap. Konflikterna och kriserna, kanske om inte annat, göder intressant litteratur, tror hon.
– För en författare är det intressant att ta sig an så många motsägelser, säger hon.
Se en längre intervju i klippet.