Sinologen Fredrik Fällman. Foto: SVT

Sinolog: Gui Minhai-konflikten kan påverka svenskt kulturråd

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan närvarade kulturminister Amanda Lind (MP) vid en prisceremoni för Gui Minhai, något som retade upp Kinas Sverige-ambassadör Gui Congyou. Han sa att det kan försvåra kulturutbytet mellan länderna. Kulturnyheterna har träffat sinologen Fredrik Fällman för att fråga om hur kulturutbytet mellan Sverige och Kina ser ut, och om ambassadörens hot kan bli verklighet.

Finns det kulturutbyte mellan Sverige och Kina?

– Det har funnits ganska länge, ända sedan Kina öppnade upp sig på 1980-talet. Det handlar om olika typer av kulturutövare som musiker, konstnärer och författare förstås. Översättningar av böcker har ju ökat ganska mycket de senaste åren.

Kina och Sverige

Är det, jämfört med andra länder, ett stort utbyte?

– Det går inte att jämföra med Europa eller USA, men det ökar i alla fall.

Kan drabba svenska kulturutövare

Fredrik Fällmans bild delas av Mathias Lafolie, kulturråd vid  Sveriges ambassad i Peking. Han menar att det officiella kulturutbytet som ambassaden är inblandad i är relativt omfattande. Exempelvis invigs en Svensk Filmfestival i staden Shenyang nu i dagarna. Däremot vill inte Mathias Lafolie spekulera i om hoten från Gui Congyou kommer innebära något för kulturutbytet mellan länderna.

Fredrik Fällman tror att det kan vara realistiska hot som kan drabba svenska kulturutövare.

– Det skulle kunna innebära att man hindrar folk från att besöka Kina. Ofta är det så att man inte nekar till visum, men man drar ut på tiden det tar att få visum. Så passerar tiden för det man skulle göra, så kan man inte komma dit i alla fall.  Det är ett högst reellt hot att inte ge visum.

Kan vägra ge ackreditering

Är det bara kulturutövare som drabbas, eller kan det här påverka andra?

– Sen finns även frågan om ett nytt svenskt kulturråd i Peking, den nuvarande innehavaren är på våg att sluta. Processen att utse ett nytt kulturråd pågår, skulle man utse någon snart så kan kan ju kinesiska staten säga att den vill vi inte ha, och vägra att ge ackreditering till Kina. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Sverige

Mer i ämnet