Sjöberg fälls för Persbrandt-artikel

Uppdaterad
Publicerad

Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Otto Sjöberg fälls av Stockholms tingsrätt för förtal av skådespelaren Mikael Persbrandt.

Juristerna i Stockholms tingsrätt går därmed på samma linje som den tryckfrihetsjury, som för en knapp månad sedan valde att fälla Sjöberg.

Tingsrätten dömer Otto Sjöberg till 80 dagsböter a 1.000 kronor. Mikael Persbrandt tilldöms också ett skadestånd på 75.000 kronor.

Domen faller exakt på dagen ett år efter det att Expressen på löpsedeln, förstasidan, två insidor och på webben berättade att Mikael Persbrandt led av akut alkoholförgiftning och var intagen för behandling. På löpsedeln stod det: PERSBRANDT AKUT ALKOHOLFÖRGIFTAD Intagen på klinik och artikeln rubricerades Här vårdas Persbrandt. Ingen av uppgifterna var sann.

Persbrandt själv är nöjd med tingsrättens beslut. Otto Sjöberg och hans försvarsadvokat är mindre nöjda med utfallet (se artiklar här intill).

JK drev fallet

Det är justitiekanslern (JK) som drivit fallet mot Expressen och Otto Sjöberg. Mikael Persbrandt har dessutom företrätts av sitt ombud, advokat Per Liljekvist.

Persbrandt hade krävt ett skadestånd på en halv miljon kronor. Men tingsrätten valde alltså att inte tillmötesgå det kravet, utan nöjde sig med att tilldöma Persbrandt ett skadestånd på 75.000 kronor. Persbrandt och JK hade dessutom velat se Expressen och Sjöberg fälld för ”grovt förtal”. Tryckfrihetsjuryn och tingsrätten väljer dock att använda den något mildare graden ”förtal”.

Det är mycket ovanligt att JK, som är regeringens jurist, åtalar en ansvarig utgivare för förtal. Men även om det är ovanligt, så är det inte unikt. För 15 år sedan drev JK ett fall mot en tidigare chefredaktör för Expressen. Den gången friades dock tidningen och dess ansvarige utgivare.

Tingsrättens dom

Stockholms tingsrätt slår i sin dom fast att Persbrandt den 15 december förra året blev förtalad på Expressens löpsedel, inne i tidningen och i nätupplagan.

”Tingsrätten anser att en uppgift om att någon är alkoholist typiskt sett är nedsättande för personens anseende”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

”Enligt tingsrätten har uppgifterna därför varit ägnade att utsätta Mikael Persbrandt för andras missaktning. Någon godtagbar kontroll av uppgifternas sanningshalt hade tidningen Expressen inte gjort. Otto Sjöberg hade alltså inte skälig grund för de publicerade uppgifterna”, skriver rätten.

Orubbat förtroende för Sjöberg

Expressens styrelseordförande Jonas Bonnier är inte förvånad över tingsrättens dom.

– Om Expressen själv tycker att man har gjort fel kan man inte bli förvånad om någon annan håller med, säger Jonas Bonnier till Expressens nätupplaga.

Den fällande domen påverkar inte hans förtroende för Otto Sjöberg.

– Mitt och Expressens styrelses förtroende för Otto Sjöberg är fullständigt orubbat. Precis som alla andra aktiva chefredaktörer som har blivit fällda på samma sätt kan Otto sitta kvar, säger Jonas Bonnier.

Kulturnyheterna

Förtalsrättegångar inför jury

En rättegång om förtal enligt tryckfrihetsförordningen är unik inom svensk rättsskipning genom att det är en jury bestående av nio lekmän som avgör om ett brott begåtts.

Sex röster krävs för fällande dom. Frågor om ansvar, påföljd och skadestånd avgörs däremot av domstolen. Friar juryn är domstolen bunden till det beslutet. Fäller juryn kan domstolen ändå välja att fria den tilltalade.

Den som anser sig utsatt för ärekränkning i medierna kan väcka enskilt åtal, men måste då stå för all bevisning och riskerar också att få betala rättegångskostnaderna. Justitiekanslern (JK), som är ensam åklagare vid tryckfrihetsbrott, kan också väcka allmänt åtal.

Skadestånden som utdömts i svenska förtalsmål är låga jämfört med de flesta andra länder. Normalt ligger skadestånden under 100.000 kronor.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.