Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Scanpix

Kungamontage anklagas för bildstöld

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Ohlson Wallins kungamontage skapar nya kontroverser. Nu kräver fotografen tidskriften Tiden på ersättning för upphovsrättsintrång.

Inte nog med att kungahuset och Camilla Henemark överväger att gå till rätten. Nu har ännu en strid uppstått kring det fotomontage på kungahuset som Elisabeth Ohlson Wallin publicerade i (S)-tidskriften Tiden.

TV4-fotografen Dan Norrå, som tagit en av de ursprungliga bilderna som montaget är baserat på, kräver nu ersättning. Han menar att hans bild använts utan tillåtelse. Det rapporterar Expressen.

Kungamontaget som väcker debatt

– Hon får inte använda bilden på det sättet utan att fråga. Hon har inte heller angett vem som är fotograf och har dessutom manipulerat bilden, säger Dan Norrå till Expressen.

”Beklagligt agerande”

Socialdemokraterna, som står bakom Tiden, har i veckan fått ett brev där Journalistförbundet kräver att partiet gör rätt för sig. Olle Wilöf, upphovsrättsjurist på fackförbundet, säger till Kulturnyheterna att fler fotografer än bara Dan Norrå kan vara inblandade.

– Det kan vara 7-8 andra fotografer som också är berörda. Det är ett beklagligt agerande, tycker jag, säger Olle Wilöf till Kulturnyheterna.

Olle Wilöf tycker att det är förvånande att Elisabeth Ohlson Wallin använder sig av andra fotografers upphovsrättsskyddade material.

– Det finns ett abonnemangsvillkor här som är ganska entydigt. Man får inte manipulera bilder utan att ha särskilt tillstånd. Det krävs bara vanlig enkel innantilläsning för att konstatera det, säger han.

Tiden ber om ursäkt

Daniel Suhonen, Tidens chefredaktör, blir förvånad när Expressen konfronterar honom med Dan Norrås reaktion.

– Jag trodde att Elisabeth Ohlson Wallin hade gjort upp det här. Om vi har brutit mot det här avtalet så ber vi om ursäkt för det och då får vi ersätta fotografen på något sätt, säger han till tidningen.

Eftersom montaget inte bara publicerats i tidskriften och på webben, utan också som affisch, menar Olle Wilöf att ersättningskravet kan komma att bli högt.

– De reaktioner jag fått från olika fotografer är att de är förbannade över det här beteendet. Att döma av de kommentarer som tidningen gjort i media verkar de också inse att såhär får man inte göra, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungamontaget som väcker debatt

Mer i ämnet