I dag firas Internationella romadagen runt om i världen. Men mitt i firandet påminns man om ett folk som alltjämt lever i utanförskap. Detta skildras av den internationellt prisbelönta frilansfotografen Åke Ericson – som dokumenterat romernas vardagliga liv. I maj visas utställningen Non Grata på Fotografiska.
Det är mycket misär, men inte bara. Utställningen rymmer också bilder på romer som lever integrerade i det europeiska vardagslivet. De är inte många, men de finns. I Spanien till exempel där många romer länge försörjt sig som hästuppfödare och gifter sig med andra spanjorer.
Allt började i Tjeckien
Det började sommaren 2009 i samband med ett besök i staden Břeclav i södra Tjeckien. Där fick Åke Ericson veta att borgmästaren kastat ut två romska familjer från deras hem – där de bott i flera generationer.
Men nu skulle ett nytt köpcentrum byggas i kvarteret och de romska familjerna förvisades till ett stall som luktade dynga, utan varmvatten och uppvärmning.
Detta fick Åke Ericson börja dokumentera romernas dagliga liv i Tjeckien – startskottet till fotoprojektet Non Grata som skildrar Europas romer och deras levnadsvillkor.
I fem år reste han runt i Europa – Slovakien, Kosovo, Rumänien, Ungern men också Spanien och Frankrike. Totalt blev det 16 resor.
Lever i getton
Åke Ericson vill belysa den omfattande diskrimineringen av romer – framför allt i de forna öststaterna. Han berättar om människor som saknar mänskliga rättigheter. Till exempel så lever romerna i getton som Luník IX utanför Kosice i östra Slovakien.
– Det är den största koncentrationen av romer i hela Slovakien där 6 400 romer bor, säger han.
I Mitrovica i Kosovo flyttade många romer in i de franska KFOR-soldaternas gamla kvarter. Fransmännen evakuerades härifrån efter att vattnet blivit förgiftat på grund av gruvdriften som bedrivits där.
– Romerna som bott i den Kosovoalbanska delen kom dit i stället, berättar Åke Ericson.
Utbildning är nyckeln
I Serbien bor många romer som är interna flyktingar utan pass eller andra rättigheter. Där är det över 3.000 romer som är helt statslösa.
Åke Ericson menar att Europa börjar inse att man måste agera för att ändra den nuvarande situationen. Han har exempelvis besökt skolor i Slovakien och har med egna ögon sett att de romer som fått möjligheten att gå i skolan faktiskt gått vidare till universitet.
– Det enda sättet att lösa romernas problem är att ge dem utbildning så att de kan gå vidare i livet som de flesta andra kan göra.