Den nya statistiken är en del i en pågående kartläggning av de svenska biblioteken som presenteras i maj nästa år.
Enligt svensk lag måste alla skolor ha ett bibliotek men endast 22 procent av de tillfrågade skolenheterna uppgav att de hade biblioteksverksamhet med bemanning på minst 20 timmar i veckan. Det innebär att ett flera skolor endast har några hyllor med böcker för att uppfylla lagen.
– Alla elever ska ha tillgång till skolbiblioteksverksamhet. Det ser man i den här kartläggningen att de inte har. Det finns till och med skolor som svarat att inte ens har någon som helst tillgång till ett skolbibliotek, de har inte ens en boksamling. De bryter helt enkelt mot lagen, säger Cecilia Ranemo som är statistikansvarig på Kungliga Biblioteket.
Inga lagar för bemanning
Enligt skollagen om bibliotek ska verksamheten även innefatta att eleverna får stöd i undervisningen och att biblioteket bör rikta särskild uppmärksamhet åt elever med annat modersmål än svenska. Men i lagen finns ingen paragraf som uttrycker några specifika regler gällande bemanningen på biblioteken.
– Bemanningen är inte reglerad enligt lagen. De som ansvarar för kommun- och friskolorna är de som fattar besluten så det ser naturligtvis väldigt olika ut, säger Anette Holmqvist som är undervisningsråd på Skolverket.
Måste gälla alla
Det framgår även att biblioteken också måste anpassas för att passa alla åldersgrupper. Lagen gäller för alla elever i alla årskurser i grundskolan och gymnasiet, men det förekommer att de yngre eleverna inte får låna böcker på vissa skolbibliotek.
– Biblioteket ska stödja hela lärprocessen och elevernas personliga utveckling. Det är svårt att tänka att en bokhylla klarar av att göra det. Sedan den senaste statistiken samlades in 2012 ser man att det inte hänt mycket med skolbiblioteksfrågan i Sverige, säger Cecilia Ranemo.