De gamla kursplanerna görs om för att kvaliteten på undervisningen ska bli bättre och betygssättningen enklare. Men Skolverket vill också göra förändringar i skolämnenas innehåll, och som ett led i detta försvinner undervisningen om antikens historia. Det rapporterar Svenska dagbladet.
– Vi har gjort en ganska noggrann genomlysning av hur innehåll och timmar stämmer överens och vi vet att historieämnet får bära för mycket. Man har pressat in för mycket. Timmarna räcker inte till, säger Anna Westerholm, chef på Skolverkets läroplansavdelning, till tidningen.
Momentet ”forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700” lärs idag ut på högstadiet, men det försvinner helt när den nya kursplanen träder i kraft. Anledningen är att undervisningstimmarna är för få i förhållande till mängden kunskap som ska läras ut. I stället ska mer tid ges åt undervisning om efterkrigstiden.
Flera historiker kritiserar beslutet med hänvisning till att kunskap om dåtiden krävs för att förstå både senare historia och samtiden.
– Har man ingen kunskap om forntiden kan man inte ha någon respekt för framtiden heller, säger Jenny Wallensten, forskare i antikens kultur och samhällsvetenskap vid Svenska institutet i Aten.