Streamingtjänsten Skyshowtime storsatsar på Norden

Uppdaterad
Publicerad

I september har den nya finsk-svenska serien “Kodnamn: Annika” premiär på Skyshowtime. Serien är en del av streamingtjänstens stora satsning på originalserier och den europeiska marknaden. Samtidigt utmanas marknaden av inflation, prisökningar och en pågående strejk. 

I “Kodnamn: Annika” infiltrerar den finska utredaren Emma ett auktionshus i Stockholm med kopplingar till penningtvätt. Hon arbetar under täckmanteln Annika – en vilt festande societetspersona – som också råkar väcka liv i den samlade Emmas mörka förflutna.  

– Det här är vår första nordiska originalserie och vi planerar fler serier i Norden, säger Skyshowtimes vd Monty Sarhan. 

Han hoppas att serien, med skådespelare som Sannah Nedergård, Ardalan Esmaili, Eva Melander och Helena Bergström, ska tilltala den skandinaviska publiken. 

Satsar trots inflation och strejk 

“Kodnamn: Annika” är en av flera europeiska originalserier som väntas släppas av Skyshowtime. Streamingtjänsten lanserades i fjol som en sammanslagning mellan ViacomCBS och Comcast. Sedan dess har de satsat stort på Europa genom att förvärva rättigheter till minst 21 lokala serier från Warner Bros, Discovery och HBO Max.  

Samtidigt kämpar streamingmarknaden med ekonomisk inflation och konkurrerande tjänster som Netflix och Disney+ har nyligen höjt sina prenumerationspriser. Dessutom befinner sig amerikanska filmarbetare i en historiskt stor strejk som sätter många produktioner på paus.

– Vi hoppas att strejken löser sig snabbt till allas fördel. Vi skulle inte vara någonstans om vi inte hade bra författare och skådespelare, säger Monty Sarhan. 

Men trots det tror vd:n på streamingsmarknaden, framförallt i Europa.  

– Jag tror att streamingmarknaden är stark. Folk fokuserar mycket på det amerikanska narrativet men inte vad som händer i Europa. I Europa växer bara streaming. Vi ser det i Norden, centrala och östra Europa samt Spanien och Portugal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.