Robin Williams hittades i går avliden i sitt hem. Dödsbeskedet har väckt starka reaktioner i USA och flera kollegor och vänner har uttryckt sin sorg över stjärnans bortgång.
Att Williams var så omtyckt och folkkär tror SVT:s Göran Everdahl var för hans förmåga att kunna vara djupt allvarlig och fullt ut lika rolig.
– Det kan man se hos Charlie Chaplin och hos Charles Dickens. Om man är riktigt rolig och riktigt känslosam samtidigt, då blir man älskad på ett väldigt speciellt sätt, säger Göran Everdahl.
”Hade två växlar”
Enligt Göran Everdahl hade skådespelaren två växlar.
– Han hade dels det som han slog igenom med som var den maniska, komiska ådran som var någonting helt speciellt. Man kände att han var totalt närvarande i ögonblicket och improviserade.
Williams slog igenom på 70-talet med TV-serien och publikfavoriten ”Mork och Mindy”. Där fick han utlopp för sin komiska sida.
– Samtidigt så hade han utbildning från Julliardskolan, en oerhört seriös skådespelarskola. Han fick utlopp för det också senare i till exempel ”Döda poeters sällskap”. Så han hade det här väldigt allvarliga som ibland nästan kunde slå över till sentimentalitet och det här totalt galna, komiska, oförutsägbara, anarkistiska.
Förde över ”method acting” till komedin
Det häftiga med Williams som komiker var enligt Everdahl att han förde över en väldigt amerikansk skådespelartradition, method acting – att man ska vara öppen för ögonblicket och improvisera.
– Det är en dramatisk tradition med Marlon Brando och Robert De Niro, och han förde över det på ett unikt sett till komedin och fick sedan efterföljare i till exempel Jim Carrey.
Williams hade en ovanlig lång karriär, säger Göran Everdahl.
– Filmbranschen är ju väldigt nyckfull. Det är ju ovanligt att som han slå igenom i mitten av 70-talet och jobba till slutet.
Enligt Everdahl hade Williams en enormt lång period då han tillhörde de allra främsta.
– Han gjorde sin andel floppar, men kom alltid tillbaka och medverkade i stora filmer.