År 2050 blir vi 9 miljarder människor på jorden. Dagens köttproduktion har dåliga effekter för miljön och anses dessutom ofta skötas på ett oetiskt sätt. Hur ska vi få mat till alla?
Svaret kan vara: Insekter! Om vi inte blir vegetarianer kan de 1.900 ätbara insekter som finns vara en alternativ proteinkälla. Många människor äter insekter redan idag.
Många fördelar
Det finns många fördelar med insekter: Miljöeffekterna i form av koldioxid är till och med mindre än för baljväxter, de ger nio gånger mer kött per kilo foder än en ko, 80 procent av kroppen går att äta, jämfört med 40 procent av en ko och ett kilo syrsor kräver nästan inget vatten, medan ett kilo nötkött kräver 20.000 liter.
Stockholmarna äter idag nästan 50.000 ton kött per år. Det kommer knappast att vara möjligt i framtiden. Lösningen kanske kommer att finnas på Vanadisplan i centrala Stockholm. Arkitektbyrån Belatchew Arkitekter har utvecklat ”BuzzBuilding” – insektsfarmen som ska kunna göra huvudstaden självförsörjande på protein.
Men om insekter – som föda och inom konsten och kulturen ser ni i säsongsstarten för SVT:s kulturmagasin Kobra. Ikväll kl 21.30 i SVT1.