–Tidigare skrev människor dagböcker, brev och gjorde album där de klistrade in foton och skrev något om bilderna. Det görs inte idag. De spår som vi lämnar efter oss nu finns på sociala medier som har utvecklats till att bli våra digitala minnesalbum, säger Elisabeth Boogh som arbetar på Stockholms Läns musem.
Därför har fyra skandinaviska museer och arkiv, däribland Stockholms läns museum och Nordiska museet, nu gått samman för att försöka hitta metoder för att samla in och bevara det nya flyktiga bildspråket för framtiden.
Att bevara ett minne
Stockholms läns museum, som är en av deltagarna, har genom projektet ”Samtidsbild” redan fått in runt 1000 bilder från allmänheten som nappat på museets utmaning att ladda upp bilder med kommentar på museets databas.
– Det är dels ett minne för dem som kommer efter oss, dels ett sätt att skapa förståelse för vår egen tid. Det handlar om bilder från vardagen, sådant som människor lägger upp på sina Facebook- och Instagramkonton. Både Facebook och Instagram är ju affärsmodeller, nu finns de men kanske inte om 50 år, säger Elisabeth Boogh som leder projektet.
Alla är inte alltid på semester
I och med framväxten av sociala medier dyker det ständigt upp nya bilduttryck och genrer. Men den samlade bilden på både Facebook och Instagram är desto mer ensidig. På bilderna ser nästan alla ut att vara glada och må bra, vilket naturligtvis inte stämmer med verkligheten.
– Om museerna bara skulle samla bilder från sociala medier och inte göra egna dokumentationer, då kanske bilden av vår tid skulle bli att allt är mysigt och trevligt och att alla jämt är på semester eller ute och fikar med sina vänner. Men vi gör egna riktade insatser för att täcka in så mycket som möjligt, säger Elisabeth Boogh.