• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Katherina Langford som Hanna Baker i ”13 reasons why”. Foto: Netflix

Sökningar på ”självmord” ökade efter Netflix-serie

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att allt fler sökt på ordet ”självmord” efter den omdiskuterade ungdomsserien som handlade om självmord. Serien mötte kritik av experter som menade att den hanterade ämnet på ett oförsiktigt sätt.

TV-serien ”13 skäl varför” väckte stor debatt i USA och fick hård kritik av både skolor och psykologer som menade att scenen där huvudpersonen tar sitt liv kan inspirera deprimerade tonåringar att följa hennes exempel.

LÄS MER: TV-serie om ungt självmord väcker hård debatt

Nu visar en ny studie av John W. Ayers med flera, publicerad i medicintidskriften JAMA, att antalet Google-sökningar på självmord ökat efter serien.

Problematiskt ämne

Många experter var rädda för att ungdomsserien tog upp ämnet på ett problematiskt sätt, och riskerade att inspirera snarare än förhindra självmord.

Experterna är överens om att det är positivt att uppmärksamma självmord, då det visat sig ha en motverkande effekt, men det krävs ett professionellt förhållningssätt och reflektion kring hur man tar upp ämnet.

LÄS MER: Psykiatrikerföreningens ordförande: Lägg ned tv-serien

Och nu visar den nya studien att sökningarna på självmord ökat med 19 procent i USA sedan serien hade premiär i maj. Studien har dock även tagit hänsyn till vilken typ av sökningar det handlar om, och visar att även sökningar efter självmordsprevention och stöd har ökat.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.