Under måndagen är det exakt ett år sedan svenskarna gick till valurnorna. I Sölvesborg innebar valet ett historiskt maktskifte där Sverigedemokraterna blev största parti, och sedan ett halvår tillbaka styr kommunen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet (SoL).
”Vill inte ha någon menskonst”
Nu har det så kallade Samstyret tagit fram ett handlingsprogram med genomgripande förändringar på kulturområdet. Bland annat föreslår de styrande att kommunen ska undvika utmanande samtidskonst när de köper in konst. Detta till förmån för klassisk och tidlös sådan. Under måndagen röstades förslaget igenom i kommunfullmäktige.
– Vi kommer köpa in sådan konst som tilltalar det stora flertalet medborgare, säger Rolf Hans Berg (SD), ordförande för Fritids- och kulturnämnden, till Kulturnyheterna.
– Det är klart att om du vill ha ”menskonst” hemma vid matsalsbordet ska du köpa det, men jag tror inte medborgarna uppskattar sådan konst i kommunens ägo.
Upprör Sverigedemokraterna
Begreppet ”menskonst” har även tidigare använts inom Sverigedemokraternas kulturpolitik, som motsats till vilken sorts offentlig konst partiet vill se i offentligheten.
Våren 2018 reagerade Sverigedemokraternas vice gruppledare i Stockholms län starkt på Liv Strömquists konstverk The night garden, som då ställdes ut i Stockholms tunnelbana, och menade att verket borde bytas ut omgående i ett inlägg på sociala medier. Något som SVT rapporterat om tidigare.
Utspelet fick stöd av Aron Emilsson, SD:s kulturpolitiska talesperson, som precis som Rolf Hans Berg vill se ett starkt fokus på klassiska motiv i den offentliga konsten.
Viktigt med armlängds avstånd
Men att aktivt välja bort samtidskonst har fått Sölvesborgs konstnärer och kulturarbetare att reagera:
– Politiker ska hålla en armlängds avstånd till konsten. Det blir väldigt märkligt när det i Sölvesborg blir en fråga om smak. Det tycker jag är fel, säger den lokala konstnären Alexandra Melander till Kulturnyheterna.
Alexandra Melander har precis färdigställt ett satiriskt verk, som är ett slags svar på förslaget (Se klippet ovan). Och hon är inte ensam om att känna en oro för en inskränkning av det kommunala kulturlivets konstnärliga frihet.
– Det är lite läskigt, för jag är också provokatör, ut i fingerspetsarna, säger Johannes Holmquist, musiker och aktiv i det lokala kulturlivet.
Han menar att beslutet skapar en konfliktlinje mellan kulturpolitiken och kulturarbetarna i kommunen, där man riskerar att bli varandras motståndare.
– Politiker har egentligen inte med kultur att göra. De ska hålla fingrarna borta, fortsätter han.
Avfärdar kritiken
Men Rolf Hans Berg på Sölvesborgs kommun slår ifrån sig kritiken.
– Vi lägger oss inte i vad som är bra eller dålig konst. Var och en har sin uppfattning om det, men den stora allmänheten vill nog inte har menskonst vid sitt matsalsbord i alla fall.
Hur vet du det?
– Ja, jag lyckönskar dem som vill ha det. Jag tycker att de ska köpa sådant. Men jag vill inte ha det.