Martin Schibbye: ”Jag ville ta reda på vem människan Dawit Isaak var”

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak sitter sedan 18 år tillbaka fängslad i Eritrea. I reportageboken Jakten på Dawit vill journalisten Martin Schibbye teckna bilden av en person som är mer än en symbol för yttrandefrihetskampen.

– Jag undrade vem människan Dawit Isaak var. Det hade kommit bort i den storpolitiska diskussionen, säger Martin Schibbye.

– För mig var Dawit Isaak en bild, en symbol och ett räkneverk som tickade. Jag undrade vem människan Dawit Isaak var. Det hade kommit bort i den storpolitiska diskussionen om fredsprocesser, sanktioner och tyst diplomati, säger Martin Schibbye.

Dawit Isaak arbetade som journalist på Setit – Eritreas första oberoende tidning efter att landet hade blivit självständigt. Det var i samband med att tidningen publicerade ett upprop från oppositionen med krav på reformer som Isaak greps. Dawit Isaak fängslades och har sedan dess blivit en symbol för kampen för yttrandefrihet.

Skrev om olycklig kärlek

Men i reportageboken Jakten på Dawit breddar Martin Schibbye bilden i samtal med Dawit Isaaks vänner, kollegor och släktingar i Eritrea och i Sverige.

– Han var ju inte journalist från början utan jobbade med dramatik, barnteater och poesi. I en tid då många skriver patriotiska sånger om självständighetskriget skriver han romaner om olycklig kärlek. 

Fallet Dawit Isaak har skapat stor debatt genom åren. Inte minst när det kommer till det som kallas tyst diplomati. Kritikerna hävdar att Utrikesdepartementet borde vara skarpare mot den eritreanska regeringen medan andra anser att hårda ord bara skulle göra saken värre.

I samtal med både UD och högt uppsatta politiker i Eritrea försöker Martin Schibbye förstå hur de båda sidorna resonerar.

Reagerar med taggarna utåt

– Den bild jag får när jag intervjuar eritreanska ministrar är att det inte finns några hot i världen som kan få dem att ändra sig om de inte vill, tvärtom. En nation som är född ur ett tre decennier långt krig och på det har haft nio år av sanktioner, reagerar med taggarna utåt. Den förståelsen för det eritreanska ledarskapet måste man ha för att förstå hur hårda ord landar.

Samtidigt har möjligheterna för att få Dawit Isaak fri aldrig varit så stora som nu, menar Martin Schibbye.

– Alla de frågor som eritreanska ministrar har sagt är stenblocken på vägen, krigstillståndet med Etiopien och sanktionerna, är nu borta. Det betyder att förutsättningar för att adressera andra frågor är bättre än någonsin tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.