Gustaf Skarsgård, Athena Farrokhzad och Henrik Schyffert är några av de som gjort minnesvärda sommarprat i P1 genom åren Foto: TT

Allvar, trauman och politiska poänger: Här är sommarpraten vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Svensk sommar innebär inte bara jordgubbar, industrisemester och mygg – det är också en högtid för radiopubliken med långköraren Sommar i P1. Genom åren har några av Sveriges mest kända och folkkära personligheter axlat värdskapet och greppat micken. Här är några sommarprat vi minns extra väl.

De som tog uppdraget på för stort allvar:

”I ärlighetens namn vill jag nog bara att ni ska älska mig”, sade Gustaf Skarsgård i inledningen av sitt program 2007. Skådespelaren målade sedan ett mycket öppenhjärtigt porträtt av sig själv i ett sommarprat som på sina ställen blev mer spokenword än ett traditionellt sommarprat. 

”Så känner jag plötsligt hur språket söker sig struktur ur horror kaotika. Hur rim söker sig själva, tränger sig på. Jag håller dem borta men de stänger ändå av mitt fria flöde av prosa. Ord binder ord som glukos gör cellulosa.”

Något ambitiöst och kanske en smula pretentiöst, men visst älskar vi dig Gustaf.

Lyssna på klippet ovan.

De som tog uppdraget på för lite allvar:

När den relativt okände unga komikern Henrik Schyffert fick chansen att sommarprata tog han chansen att göra sig lustig på tidigare värdars och hela svenska folkets bekostnad i ett program 1993 som blev en pastisch av det traditionella sommarpratet. 

”I Sverige är vi lyckliga nog att leva med frihet under ansvar och det är något vi måste vara försiktiga med.”, sade Schyffert angående allemansrätten med vad många nog hörde var en smått ironisk ton. 

Han spelade även Lundell, Taube och Cornelis och slog fast att segling är något magiskt, att svenskar är något stela och att barnen är det viktigaste vi har.  

”Barnen är våran framtid för alla har vi varit barn, tänk på det”, sa Henrik Schyffert, och det hade han ju rätt i. 

De som inte förstod uppdraget:

Livet i Italien varvat med Hollywood-anekdoter: Anita Ekbergs sommarprat från 2005 tar oss bakom kulisserna på ett glamouröst skådespelarliv. Bland annat får vi en beskrivning av inspelningen den klassiska fontänscenen i filmen  ”La dolce vita” – iskallt vatten och en motspelare i gummistövlar.

Ett sommarprat som kan behöva lyssnas på åtminstone två gånger. För även om dess teman följer en klassisk sommarprats-dramaturgi, uppstår viss förvirring när nya historier saxas in på vägen.

Oavsett vad avslutade hon sitt sommarprat med den minnesvärda frasen:

– Ciao ciao, och love, kärlek, med sex, haha. Nå, puss och kram!

De som använde plattformen till att göra politiska poänger:

Poeten och dramatikern Athena Farrokhzad skapade något av ett ramaskri när hon 2014 tog tillfället i akt att göra politik av sitt sommarprat. Farrokhzad drog paralleller mellan den demonstration i Kärrtorp som attackerades av nazister 2013 och demonstrationerna i Göteborg 2001 då Hannes Westberg blev skjuten. 

”Båda de här händelserna är för mig omöjliga att tolka som något annat än ett tydligt budskap från statsapparaten om att vi är rättslösa; att samhället inte kommer skydda oss om vi slår tillbaka när våra liv är hotade.”, sade Athena Farrokhzad. Varpå hon anklagade delar av poliskåren för att sympatisera med extremhögern och spelade en version av Ebba Gröns ”Beväpna Er”, framförd av Ylva och Maja Karlsson.

Sommarpratet möttes, som väntat, av både ris och ros. Och 106 anmälningar inkom till granskningsnämnden – som senare friade sommarpratet med hänvisning till Sommar i P1:s programform.

De som använde plattformen för politiska utspel:

Skådespelaren Ulf Brunnberg är på krigsstigen under sitt sommarprat från 2011 – mot ungefär allt. Men månne med en viss reservation för någonslags...ironi? Cyklister, bilister, rökning och klimathotet får på moppo.

”All glädje och frihet tas ifrån oss”, säger han apropå införandet av promillegräns på sjön. Och föreslår en manskanal i tv med motorsport och boxning.

Ett sommarprat som initialt sades inte handla om skådespelaren själv, utmynnar snarare i ett frosseri av vad denne skådespelare ser som föremål för irritation. Programmet väckte föga förvånande reaktioner, både rasande som medhållande.

De som sökt djupt, djupt inom sig själva efter trauman:

Knappa minuten in i artisten Sanna Nielsens sommarprat höjs pulsen. På en massagebrits ämnad för en lugn stund bryter den vid tillfället 27-åriga Sanna Nielsen nästan ihop: ”Hjärtat slår, ögonen svider, panikångestattacken är nära” – hennes föräldrar ska skilja sig.

För vad är en offentlig persons trauma värt om det inte ventilerats i en viss radiokanals sommartablå vid 13-tiden?

Ett personligt sommarprat, med snudd på bombastiska undertoner följer. Om barndomen som ung – mycket ung – artist, kroppsliga utslag (nässelfeber) och inte minst: Kärleksförklaringen till pojkvännen Joakim, som i sommarpratets sista rader blir en slags försäkran om hennes svar vid händelse av frieri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.