Foto: SVT/TT

”Kall och hjärtlös satir”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam har läst Michel Houellebecqs omdebatterade roman ”Soumission”.

Den omstridde franske författaren Michel Houellebecq har översatts till 30 språk och är den mest läste franske författaren utanför Frankrike. Romanen ”Soumission”, eller Underkastelse kom ut i Frankrike i onsdags, samma dag som terrorattentatet mor Charlie Hebdo. Och det är en bok som har skapat rabalder redan innan den kom ut.

Av vissa är han hyllad som en stor tänkare, av kritikerna ansedd som reaktionär, rasist och islamofob: den franske författaren Michel Houellebecq, skandalomsusad ända sedan genombrottet 1998 med ”Elementarpartiklarna”.

Utspelar sig 2022

Romanen ”Soumission” utspelar sig i ett Frankrike 2022, då landet får en muslimsk president.

– Den här romanen handlar först och främst inte om islam, utan om en typ som Houellebecq älskar att skriva om: den storstadsintellektuelle som är kulturrelativist, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam.

”Kall och hjärtlös satir”

– Det här är en satir. En ganska kall och hjärtlös satir i min smak. Och inte så olik den satir som Charlie Hebdo bedriver, den slår åt alla håll. Han säger bland annat att extremhögern och de islamistiska fundamentalisterna är samma andas barn. Ingen av dem vill ha pluralism och liberalism och det kan det ju ligga något i.

Boken kom ut samtidigt som attentatet mot Charlie Hebdo. Läser man den på ett annat sätt på grund av det?

– Underhållningsvärdet blir inte detsamma, skrattet fastnar i halsen. Men Michel Houellebecq har en fantastisk förmåga att dra ut tendenser i samtiden till det extrema och samtidigt måla upp scenarier som inte är helt otrovärda.

Se Ingrid Elams recension av romanen i klippet ovan. I Sverige beräknas boken komma ut under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.