Sveriges Lisa Dahlqvist som hon ser ut efter att ha gjort mål i FIFA 16 Foto: SVT

Spel: Dags för damfotboll

Uppdaterad
Publicerad

Skräck, leksaksspel och sport. Spelrecensenten Thomas Arnroth sätter betyg på Soma, den nya versionen av Skylanders och Fifa 16.

FIFA 16: betyg 4

Fotbollspelet Fifa har genomgått sin 21:a årliga uppdatering och har utvecklats ordentligt.

– Den stora nyheten är att även damfotbollen har kommit med, bättre sent än aldrig. Det syns att det är kvinnor på planen och spelet har också förändrats. Ytorna är större och spelaren får lite mer tid på sig att bygga upp sina anfall. Det är tolv landslag som är med, men både Norge och Japan saknas, säger spelrecensenten Tomas Arnroth i Gomorron Sverige.

Hur står sig årets version jämfört med tidigare?

– Det har blivit mer realistiskt, styrka och snabbhet på spelarna är inte längre lika avgörande och precis som i riktig fotboll blir spelet på mittfältet viktigt och anfallen inte lika snabba, säger Thomas Arnroth.

Skylanders SuperChargers: betyg 3

Barnspelet Skylanders, som bygger på att spelaren köper leksakfigurer som sedan ”väcks till liv” i spelet släpps nu i en uppdaterad version där fordon kan användas för att ta sig runt i spelet.

– I och med att man infört flyg, båtar och bilar har spelet tagit ett litet steg framåt. I paketen man köper får man ett fordon och två figurer, men för att kunna låsa upp alla banor behövs ett fordon av varje typ. Nöjer man sig med det det behöver inte blir så dyrt. Dessutom är det kul att den klassiska spelkaraktären Donkey Kong gör entré, en ny bekantskap för yngre spelare, säger Thomas Arnroth.

Soma: betyg 4

Soma är ett skräckspel utvecklat av den lilla svenska spelstudion Frictional Games. Efter en hjärnundersökning vaknar spelets huvudperson upp i en forskningsstation belägen under havsytan. I spelet utforskar man gränserna mellan mänskligt liv och artificiell intelligens.

– Det speciella är att när du stöter på en fiende så kan du inte slåss. Det finns inga vapen utan de enda alternativen är att gömma sig eller smita undan. Spelet är ambitiöst och påkostat. Den enda besvikelsen är att jag hade velat bli ännu mer rädd än jag blir, säger Thomas Arnroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.