Foto: Henrik Montgomery/TT

Spelförbund storsatsar mot sexism: Många tjejer känner sig osynliggjorda

Uppdaterad
Publicerad

Spelhobbyförbundet Sverok har länge engagerat sig mot sexism i spelvärlden, men nu gör de sin största satsning hittills. Projektet Leia ska erbjuda nationella och lokala nätverksträffar och mentorskap för tjejer som spelar.

– Leia handlar om att skapa trygga sammanhang där man får chans att växa, få stärkt självförtroende och utbyta erfarenheter, säger projektledaren Sam Bäfvenberg till Kulturnyheterna:

– Även om ungefär lika många tjejer som killar spelar idag, är mansnormen fortfarande stark och många tjejer känner sig osynliggjorda.

Projektet Leia har funnits i mindre skala sedan 2013 men har då finansierats idéellt. Nu har dock spelhobbyförbundet Sverok fått projektpengar, 647.000 kr, som gör att de kan satsa stort på att stärka kvinnliga spelare genom nätverksträffar och mentorskapsprogram där nya spelare paras ihop med mer erfarna.

En del av arbetet

Sam Bäfvenberg understryker att det är ett av många sätt som förbundet arbetar på. Problemen med sexism i spelvärlden är utbredda, något som blev tydligt inte minst genom kampanjen #gamergate för några år sedan, då kvinnor i spelbranschen, (bland annat Anita Sarkeesian som producerar populära videoserien Tropes vs. Women) mottog dödshot och hat.

En annan viktig del i Sveroks jämställdhetsarbete är därför riktade insatser för att motverka sexistiska och hatiska attityder i spelsammanhang, menar Sam Bäfvenberg.

– Vi har precis i höstas avslutat ett treårigt projekt som handlade om att förändra attityder inom e-sporten. Bland annat tog vi tillsammans med de största spelaktörerna fram uppförandekoder, och ordnade läger där man fick träna på spel och träffa andra som spelar.

Är det en bidragande orsak till problemen inom spelvärlden att man inte möter den man spelar med?

– Absolut. Vi ser att när man träffar andra spelare och förstår att det är en människa bakom skärmen, så minskar hatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.