Rasmus Sivertsen har gjort ”Spermageddon”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmen ”Spermageddon” utspelar sig i en pung och följer spermierna Simen och Cumilla. Foto: SVT/Qvisten/74 Entertainment

”Spermageddon” kallas ”'Insidan ut' för vuxna”

Publicerad

Filmen har kallats ”Insidan ut för vuxna” och efter att den haft premiär på en stor animationsfestival skrev den amerikanska filmtidningen Hollywood Reporter att norska ”Spermageddon” kommer att nå ”omedelbar kultstatus”.

Den som söker på ”Spermageddon” kommer troligtvis att få upp artiklar om en metastudie från 2017 om att spermieproduktionen i västvärlden sjunkit markant de senaste decennierna (studien har senare ifrågasatts).

När det tyska distributionsbolaget Square one entertainment köpte den norska filmen ”Spermageddon” trodde inköparen att han köpt en tung dokumentär om denna dalande manliga fertilitet. Men så var inte fallet.

Skräckregissör och barnfilmsskapare

”Spermageddon” utspelar sig inne i en pung där de två spermiehuvudrollerna försöker ta sig till ägget. Samtidigt får vi följa tonåriga Lisa och Jens, som träffats på hyttetur och ska ha sex för första gången.

Filmen är gjord av Tommy Wirkola, vars ”Död snö”-serie om zombienazister gav honom en biljett till Hollywood där han bland annat gjort tomteskräckisen ”Violent night” (2022) och Rasmus Sivertsen.

”Vill avmystifiera”

Den sistnämnde är känd för mer barntillåtna alster som ”Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen” (2016) och ”Folk och rövare i Kamomillastad” (2022).

– Vi vill avmystifiera sex och framför allt sex första gången, säger Rasmus Sivertsen till Kulturnyheterna.

Premiär nästa år

Filmen får inte officiell premiär i Norge förrän i januari 2025, men har sedan premiären på en fransk animationsfestival väckt stor uppmärksamhet i amerikansk branschpress där den spåtts nå kultstatus.

Se klipp ur filmen och intervjun med Rasmus Sivertsen i videospelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.